Csehország mentőcsapatot küld, Oroszország mobilkórházat épít Libanonban

2020. augusztus 5. - 12:14 | Külföld

Csehország speciális mentőcsapatot küld Bejrútba, amely segíteni fog a keddi robbanás által összedöntött vagy megrongált épületek romjainak átkutatásában - jelentette be Jan Hamáček belügyminiszter a Twitteren.

Csehország mentőcsapatot küld, Oroszország mobilkórházat épít Libanonban
Fotó: AP

Csehország továbbá tízmillió korona értékű humanitárius segélyt is küld Libanonnak.

A mentőket és a humanitárius segélyt szerda délután a cseh hadsereg szállítórepülőgépe viszi Bejrútba.

Az USAR nevű 37 tagú csapatban mintegy 30 tűzoltó, orvos, statikus és néhány kinológus is lesz, akik kutyákkal fogják átkutatni a romokat. A prágai tűzoltókhoz tartozó USAR-csoport különleges kiképzést kapott, és általában természeti katasztrófák idején kerül bevetésre. A csoport az esemény idejétől számítva tíz órán belül kész a bevetésre. A mentési csúcstechnikával felszerelt csoport a múltban már több csehországi és külföldi természeti katasztrófánál is segítséget nyújtott.

Oroszország pedig egy mobilkórházat telepít Libanonba a robbanás sérültjeinek kezelésére.

Öt repülőgép indul majd Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel és sürgősségi szolgálatok munkatársaival. A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) egy koronavírus-fertőzés diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot küld a helyszínre, annak személyzetével együtt.

A keddi bejrúti detonáció következtében az eddigi adatok szerint legkevesebb száz ember életét vesztette, és több mint négyezren megsérültek.

MTI

Címkék: bejrúti robbanás