Csehország visszaállítja az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határátkelőhelyeken

2022. szeptember 27. - 07:35 | Belföld

Az illegális bevándorlás előfordulásának növekedése miatt Csehország ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határain. Az intézkedés szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, éjféltől lép életbe és elengedhetetlen ideig tart majd.

Csehország visszaállítja az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határátkelőhelyeken
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

„Néhányszor tárgyaltam a szlovák belügyminiszterrel, és kértem a szlovák felet, hogy teljesítse a nemzetközi szerződésben foglaltakat. Őszintén mondhatom, hogy nem értünk el olyan sikereket a diplomáciai lépésekkel, mint amilyenre számítottunk“ – nyilatkozta Vít Rakušan cseh belügyminiszter.

Rakušan állítása szerint már értesítette Roman Mikulec szlovák belügyminisztert arról, hogy visszaállítják az ellenőrzéseket a határokon. „A határon való átlépés bizonyos helyeken lesz lehetséges, és természetesen átlagos ellenőrzéseket végeznek majd az államhatár átlépésekor“ – pontosította Rakušan, aki szerint az intézkedés célja, hogy kordában tartsák az illegális bevándorlást.

„Példátlan a helyzet, amit idén az illegális migráció tekintetében tapasztalunk“ – mondta Rakušan, majd hozzátette, hogy az év eleje óta a cseh rendőrség 11 ezer illegális bevándorlót fogott el Csehország területén. Ebből kifolyólag nőtt a szervezett bűnözés, tehát az embercsempészek aktivitása is.

Az intézkedés az első fázisban tíz napig lesz érvényben, ezt az időt pedig Csehország arra akarja kihasználni, hogy intenzív tárgyalásokat folytasson Szlovákiával, ezt követően pedig a kormány felméri, hogyan kezeli a jövőben az intézkedést.


TASR/para