Csehországban elítélt maffiózó kezeli Kočner vagyonát

Ez a bizonyos Ivo Hricik, aki egyébként Humennéről származik, a cseh bűnözés történetének egyik legnagyobb csalásában vett részt - írja a SME.

Csehországban elítélt maffiózó kezeli Kočner vagyonát
Ivo Hricik, Marian Kočner a Radovan Krejčíř (Fotómontázs: SME)

A Prágai Városi Bíróság bűnszervezetben való tevékenységért és pénzhamisításért három év börtönre ítélte, 5 évre felfüggesztve. A humennéi születésű hricik a PLus 7 dní szerint Radovan Krejčíř bűnszövetkezetéhez tartozott. A hivatalos papírokon Krejčíř DKR Invest nevű cégének alkalmazásában állt ingatlankezelőként, emellett Krejčíř fiának volt a testőre és a sofőrje.

Hricik a bíróság szerint Krejčíř és a bűnbanda többi tagja között tartotta a kapcsolatot, emellett a 188 millió eurós csalás kísérletéhez biztosított dokumentumokat.

Az 50 éves Hriciket Marian Kočner a börtönből tette meg Správa a inkaso pohľadávok nevű cégének ügyvezetőjévé, ami által tulajdonképpen a 70 milliós váltóhamisítással és a Kuciak-Kušnírová kettős gyilkosság megrendelésével is gyanúsított vállalkozó ingatlanjait kezeli. 

Kočner cégének birtokában van több lakás, garázsok és egy óvoda a pozsonyi Cintorínska utcában. Hricik a SME értesülése szerint már el is adott néhány lakást és garázst, a pénzt pedig Kočner kisebbik lányának, Andreának adta.

Hogy kicsoda Radovan Krejčíř? Ő tulajdonképpen a cseh Marian Kočner is lehetne. A kuponprivatizáció idején gazdagodott meg és vált az egyik leggazdagabb emberré Csehországban. A bulvármédia kedvencei közé tartozott, holott invesztigatív újságírók írtak arról, hogy csalások és megfélemlítések is fűződhetnek a nevéhez.

2005-ben letartóztatta őt a cseh rendőrség az állami Čepro nevű vegyi üzemnél elkövetett csalások, egy vámos meggyilkolásának előkészítése és a 188 millió eurós csalás ügyében.

Krejčířnek azonban a nála tartott házkutatás során sikerült kereket oldania az óvatlan rendőrök miatt, akik visszarendelték a helyszínről kommandósokat. Nem járt annyira jól külföldön sem, hiszen jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaságban ül börtönben - drogkereskedelem, emberrablás és gyilkossági kísérlet miatt ítélték 35 évre. Ottani vagyonát a dél-afrikai hatóságok lefoglalták.

(SME)