Csehországban újra felgyorsult a járvány, közel tíz százalékkal nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

2020. április 1. - 12:53 | Külföld

Csehországban közel tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál.

Csehországban újra felgyorsult a járvány, közel tíz százalékkal nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt
Fotó: TASR/AP

A koronavírus betegségben elhunytak száma 32-re emelkedett, s eddig 45 ember gyógyult fel a kórból.

A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés első három esetét egy hónapja, március 1-jén diagnosztizálták Csehországban. A legtöbb fertőzött, mintegy 900, Prágában van, ahol százezer lakosra több mint 60 fertőzés esik. A fővárost körülölelő Közép-Csehországi régióban az esetek száma meghaladta a 430-at. A legkevesebb esetet Dél-Morvaországban mutatják ki, ahol százezer lakosra jelenleg 16 fertőzött jut.

A tisztiorvosi szolgálat szerint az érintettek 83 százaléka Csehországban, 17 százaléka külföldön, elsősorban Olaszországban és Ausztriában fertőződött meg az új típusú koronavírustól. A fertőzöttek 5,5 százaléka 14 éven aluli gyermek, míg az esetek 17 százalékát a leginkább veszélyeztetettnek tartott korosztályban, a 65 éven felüliek körében diagnosztizálták. Az elhunytak többsége idős személy volt.

Kórházi kezelésre jelenleg mintegy 300 személy szorul, közülük 64 ember állapota súlyosnak minősíthető.

MTI