Csehországból hoznak gépet az eperjesi panelház felső emeleteinek bontásához

2019. december 12. - 08:23 | Belföld

Már úton van Csehországból Eperjesre az a gép, amelynek segítségével le lehet bontani a Munkácsi (Mukačevská) utcai panelház gázrobbanásban megrongálódott felső emeleteit - közölte Andrea Turčanová, a város polgármestere a képviselő-testület szerdai ülésén.

Csehországból hoznak gépet az eperjesi panelház felső emeleteinek bontásához
Fotó: TASR

„Azért kell csehországból hozni a gépet, mert sajnos Szlovákiában és sehol másutt a közelben nincs olyan, 67 méteres karú berendezés, amely alkalmas lenne erre a munkára. Pedig a házhoz tilos ennél közelebb menni, mert összeomolhat. Ez az egyetlen olyan gép, amelynek elég hosszú a karja ahhoz, hogy biztonságosan el lehesen vele végezni a bontást úgy, hogy az embereknek az épület közelébe se kelljen menniük"- mondta Turčanová.

Mivel nagyméretű rakományról van szó, a cseh rendőrség kíséri a határig. „A szlovák fél pedig ezután gondoskodik arról, hogy a gép biztonságosan és időben megérkezzen a helyszínre. Ugyanakkor kapcsolatban vagyunk a statikai szakértőkkel is, hogy megállapítsuk, csak a felső emeleteket kell-e lebontani, vagy az egész épületet. Megrongálódott ugyanis az egész szerkezet, leszakadtak a lépcsők, ha fel akarjuk újítani a házat, az nagyon sokba fog kerülni. Tárgyalnunk kell a biztosítótársaságokkal is“ - mondta Turčanová.

A város egymillió euró támogatást kapott a kormánytól. A pénzt az épület stabilizálására fogják fordítani. Ha szükséges, a kormány kész további támogatást nyújtani.

A bankszámlán, amelyet a város a tragédia után nyitott, kedden már több mint 2,2 millió euró volt. Szerdán az eperjesi önkormányzati képviselők jóváhagyták azt a javaslatot, amelynek alapján segélyeket utalnak ki a tragédia sújtotta embereknek.

A polgármester elmondta, ha a panelház lakói úgy döntenek, hogy ugyanazon a helyen akarnak új házat építeni, a város tiszteletben tartja a döntésüket. „Ők a lakások tulajdonosai, mi nem dönthetünk helyettük. A városnak az a dolga, hogy segítségükre legyen ebben a nehéz helyzetben, és Eperjes vezetése meg is tesz minden tőle telhetőt" – fogalmazott Turčanová.

Pénteken történt gázrobbanás egy 12 szintes panelházban. A tragédia hét emberéletet követelt, egy személy eltűnt. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, a tüzet szombat reggelre sikerült eloltaniuk. Több környező ház lakóinak el kellett hagyniuk otthonukat. Néhányuk szombat délután hazatérhetett.

Eperjes önkormányzata számlaszámot tett közzé, amelyre a segíteni szándékozók pénzt utalhatnak a gázrobbanás kárvallottjainak megsegítésére. A gyűjtéshez Zuzana Čaputová köztársasági elnök is hozzájárult. A számlaszám: SK90 7500 0000 0040 0859 1229, azonosító szám (variabilný symbol): 6122019. A rendőrség egyben felhívja azok figyelmét, akik adakozni szeretnének, ellenőrizzék figyelmesen a számlaszámot, mert egyesek visszaélhetnek a helyzettel és hamis számlaszámot tehetnek közzé.


(TASR)