Csehországnak 675 milliárd koronájába fog kerülni a karbonsemlegesség

2019. december 11. - 20:15 | Külföld

Csehországnak 675 milliárd koronájába fog kerülni a karbonsemlegesség elérése. Ezzel a pénzzel az Európai Uniónak számolnia kellene a következő költségvetési időszakban - közölte Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Csehországnak 675 milliárd koronájába fog kerülni a karbonsemlegesség
Fotó: AFP

Andrej Babiš azután nyilatkozott, hogy a témát Prágában megvitatta Richard Brabec környezetvédelmi miniszterrel, Daniel Benessel, a CEZ vezérigazgatójával és Milena Hrdinkovával, az európai ügyekért felelős államtitkárral.

"Csehország el szeretné érni a karbonsemlegességet, de atomenergia nélkül ezt nem tudjuk megvalósítani. Az atomenergiát az EU-nak tiszta forrásként kell elismernie. Néhány ország ezt ellenzi. Őket az Európai Bizottság segítségével meg kell győznünk" - írja a cseh kormányfő.

A karbonsemlegesség eléréséhez "csillagászati" összegekre lesz szükség, a mostani számítások már 675 milliárd koronánál tartanak. "Azt akarjuk, hogy ezt az összeget az EU vegye be a következő költségvetésébe" - olvasható a bejegyzésben.

A tanácskozás fő célja az Európai Tanács csütörtökön kezdődő brüsszeli ülésére való cseh felkészülés volt. A brüsszeli ülés központi témája az unió karbonsemlegessége 2050-ig.

Milena Hrdinková újságíróknak azt mondta, hogy Csehország ilyen kötelezettséget egyelőre nem tud vállalni. Úgy vélte az EU-ban megvan az akarat, hogy segítséget nyújtsanak ennek a célnak az eléréshez az olyan országoknak, mint Csehország.

Az uniós karbonsemlegesség tervét a ČTK hírügynökség szerint elsősorban Csehország és Lengyelország nem tudja elfogadni.


(MTI)