Csehszlovákia kettéválását a csehek fele sajnálja

Negatívan értékeli Csehszlovákia 25 évvel ezelőtti kettéválását a csehek fele - derült ki a prágai Median közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét hétfőn ismertette a közszolgálati Cseh Rádió.

Csehszlovákia kettéválását a csehek fele sajnálja
Ez nem egy Szinyei Merse Pál festmény. Mečiarék egyezkednek Csehszlovákia kettéválásáról. Fotó: sme

A rádió hírcsatornája, a Radiožurnál számára készített mostani felmérés az első, amelyben a csehek részéről többen minősítették negatívnak, mint pozitívnak Csehszlovákia felosztását. A volt szövetségi állam kettéválását ezúttal a megkérdezettek 50 százaléka minősítette helytelen döntésnek, 44 százaléka helyesnek, míg 6 százalék nem nyilatkozott.

A rádió abból az alkalomból készíttetett felmérést a témában, hogy negyedszázaddal ezelőtt, 1992. június 5-6-án parlamenti választásokat tartottak Csehszlovákiában, s a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elsöprő szlovákiai, illetve a Polgári Demokratikus Párt (ODS) hasonló csehországi győzelme előrevetítette az ország kettéosztását.

A kor két meghatározó politikusának, Vladimír Mečiar szlovák, illetve Václav Klaus cseh kormányfőnek az akkori szereplését azonban a csehek inkább negatívan értékelik. Mindössze a megkérdezettek egyharmada volt azon a véleményen, hogy Mečiar és Klaus helyesen jártak el az addigi közös ország kettéválasztásakor.

"Két dolgot fontos tudatosítani. Az első, hogy a csehek fiatalabb generációinak nincs önálló véleménye erről, illetve számukra ez már történelem, és nem érdekli őket. A második dolog az, hogy nehéz egységes véleményt megfogalmazni két olyan, egymástól eltérő személyiségről, mint Meciar és Klaus" - mondta Martin Buchtík, a Median elemzője a rádióban.

Martin Buchtík arra is felhívta a figyelmet, hogy a cseh társadalom körében az idő múlásával folyamatosan csökken a szlovákiai történések iránti érdeklődés.

Arról, hogy ki nyert Csehszlovákia kettéválásával, megoszlanak a vélemények. Az évek folyamán változóan hol a cseheket, hol a szlovákokat vélte nyertesnek a cseh közvélemény. A Median mostani, május végén készített felmérése szerint a volt szövetségi állam felosztásával a csehek jártak jobban.

MTI