Csehül áll a szomszédok koalíciója, mert Babiš osztja Zeman véleményét

2019. augusztus 17. - 18:56 | Külföld

Amennyiben a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD), a kétpárti kormánykoalíció kisebbik tagja ki akar lépni a koalícióból, akkor azt nyilvánosan be kellene vallania - jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök, a nagyobbik kormánytag, az ANO mozgalom elnöke szombaton Prágában.

Csehül áll a szomszédok koalíciója, mert Babiš osztja Zeman véleményét
Fotó: tasr

Babiš, aki most tért vissza kéthetes külföldi szabadságáról, a Prima kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta: Jan Hamáček belügyminiszterrel, a ČSSD elnökével jó az együttműködése, de a többi szociáldemokrata vezetővel nehezen tud zöldágra vergődni, mert a párt nagyon megosztott és vezetői állandóan veszekszenek, ami a kormány jövőjére nézve nem jó helyzet.

Az újabb éles koalíciós vitát Babiš azon nyilatkozata váltotta ki, amelyben elmondta, hogy Miloš Zeman államfőhöz hasonlóan számára is elfogadhatatlan a szociáldemokraták döntése, akik Michal Šmardát jelölték a kulturális miniszteri tisztségre. 

Zeman szóvivője útjén szerdán azt közölte, hogy szerinte Šmarda nem alkalmas a tisztségre, ezért új jelöltet kért a szociáldemokratáktól. 

"Személyesen osztom az elnök véleményét. Ezzel az emberrel én sem tudnék együtt lenni a kormányban. Valószínűleg mindig mindent bírálna" - mondta Babiš a Prima televízióban. Nyilatkozatára azonnal reagáltak a szociáldemokrata vezetők.  

A hatályos cseh szabályok és a szokásjog szerint ugyanis a koalíciós kormányban a miniszteri posztok betöltése az érintett pártok kizárólagos joga. A kormányfőnek kötelessége a személyi javaslatokat továbbítani az államfőnek, akinek pedig nincs mérlegelési lehetősége. Babiš ezért korábban levélben már tájékoztatta Zemant, hogy a szociáldemokrata párt döntése alapján Smardát jelöli a kulturális miniszter tisztségére.

Jan Hamáček szociáldemokrata pártelnök és belügyminiszter szerint az államfő eljárása nincs összhangban az alkotmánnyal. Hamáček szerint Babiš "pálfordulása" elfogadhatatlan, mert kormányfőként neki sincs joga mérlegelni a koalíciós partnerpárt jelöltjét. 

A ČSSD regionális szervezeteinek több mint fele levélben szólította fel Hamáceket, hogy tartson ki Šmarda jelölése mellett, vagy a párt lépjen ki a kormányból és vonuljon ellenzékbe. A párt elnöksége korábban felhatalmazta Hamáceket, hogy a koalíciós vitában a továbbiakban egyedül dönthessen.

A ČSSD azonban most sem egységes, mert több parlamenti képviselője úgy véli, hogy engedni kellene Zemannak és új jelöltet kellene állítani. Hamáček szombaton délután a legújabb fejleményekre reagálva ismét kizárta ezt a lehetőséget.

A kormánykoalíció további sorsa tehát továbbra is kétséges. A prágai sajtó szerint jelenleg minden lehetőség nyitva áll, s a kormány sorsát a következő napok eseményei döntik el. Prágában bejelentették, hogy az államfő és a kormányfő kedden találkozik, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

Az ANO-ČSSD kormánykoalíciónak összesen csak 93 mandátuma (az ANO-nak 78, a ČSSD-nek 15) van a 200 tagú képviselőházban, s a kormány csak a kommunisták (15 mandátum) külső támogatásával kapott bizalmat. Andrej Babis nem zárta ki, hogy ha a CSSD elhagyná a koalíciót, akár előrehozott parlamenti választásra is sor kerülhet. "Megpróbálnék azonban tárgyalni a többi parlamenti párttal. Az előrehozott választást szerintem senki sem akarja" - mondta a kormányfő. 

MTI