A Cseres-hegység védelméről szóló petíciót eljuttatták az illetékesekhez

2021. május 11. - 14:36 | Régió

Néhány héttel ezelőtt a petíciós bizottság kérelmet juttatott el az illetékes szervekhez a Novohrad-Nógrád Geopark területén található Cseres-hegység természeti örökségének megmentéséről. Az eddigi reakciók nem túl biztatók - olvasható Fülek városának sajtóközleményében.

A Cseres-hegység védelméről szóló petíciót eljuttatták az illetékesekhez
Fotó: nogradgeopark.eu

A Füleki Városi Hivatal vezetősége előtt a petíciós bizottság tavaly december közepén mutatta be a Novohrad-Nógrád Geopark és a Cseres-hegység területén található természeti örökség megmentésére irányuló tervezetét. Az egyedi szépségű Bénai sziklákat veszélyeztetik a közelben zajló bányamunkálatok, melyek kapacitását a PK Metrostav cég a közeljövőben ki akarja terjeszteni az eddigi éves kitermelést 98 ezer tonnáról 190 ezer tonnára. A petíció kezdeményezője Balázs Attila entomológus, aki szerint így nemcsak a térség geológiai ritkaságai lesznek veszélyben, hanem az itt élő értékes szlovákiai jelentőségű állatfajok is.

A koronavírus-világjárvány ellenére a bizottság 1848 aláírást gyűjtött, amelyet április elején juttattak el Ján Budaj környezetvédelmi miniszterhez és Dušan Karaskához, a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának vezérigazgatójához, valamint a Besztercebányai Kerületi Hivatalba.

„Kezdeményezésünket megindokoltuk, továbbá kifejtettük, hogy a természeti jelenségek védelme mellett fontos a vidék idegenforgalmának valamint a régió fenttarthatóságának fejlesztése szempontjából is“

- értesített Balázs.

Agócs Attila - Fülek polgármestere, a geopark szlovákiai részének elnöke és a petíciós bizottság tagja - hozzátette, hogy az említett petícióban nem kérik a térségebn folyó bányamunkálatok teljes megszüntetését.

„Csak azt kérjük, aminek magától értetődőnek kellene lennie. A 21. században a kitermelés nem tartozik a tájvédelmi területekre. Ettől a kőfejtőtől alig néhány kilométerre találhatók újabbak, már a tájvédelmi területen kívül, amelyek kihasználatlanok. Elegendő lenne, ha a fejtést áthelyeznék oda.“

Balázs szerint az igyekezetük eddig nem találkozott megértéssel az érintettek részéről. „A bányászati hivatal válaszolt, hogy kérelmünk indokolatlan. Csalódottak vagyunk” - nyilatkozta a petíció kezdeményezője, majd hozzáfűzte, hogy a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala a kezdetektől fogva támogatja az indítványukat, ellenben a természetvédelmi minisztériumból még nem kaptak választ.

Bíznak abban, hogy előnyben részesítik a természeti jelenségek védelmét a nyereséggel szemben.

„Arra kérjük Budaj miniszter urat, hogy igyekezetünket ne hagyja figyelmen kívül, és foglalkozzon vele. Kezdeményezésünk sikere fontos jelzés lenne mindenki számára, hogy a természetvédelem kiemelt fontosságot élvez“

- tette hozzá végezetül Balázs Attila.

(-)