Csicsai szerint a Híd ellen kampányolnak Dél-Szlovákiában

2018. február 12. - 14:38 | Belföld

A Híd földművelésügyi minisztériumi államtitkára sajtótájékoztatót tartott a dél-szlovákiai járásokban terjesztett szlovák-magyar nyelvű szórólapok ügyében, melyeken az SaS logója, és képviselőjük, Jarmila Halgašová aláírása szerepel.

Csicsai szerint a Híd ellen kampányolnak Dél-Szlovákiában
Csicsai Gábor (Fotó: AP/TASR)

Halgašová egy múlt héten írt blogbejegyzésében állította, hogy hamarosan mintegy 50 ezer ember mondhat le a csereföldekről. Úgy látja, több tízezren eleshetnek azoktól a csereföldektől, amelyeket az államtól kaptak azokért a telkekért cserébe, amelyeket nem használhatnak. Emlékeztet a nagyszalóki (Veľký Slavkov) botrányos földügyletekre, amely kapcsán több millió eurótól estek el a földtulajdonosok az első Fico-kormány idején.

Emlékeztet benne arra, hogy Gabriela Matečná (SNS) miniszter is elismerte, jövedelmező földterületekről van szó, összesen 341 ezer hektáron, és összesen mintegy 100 ezer embert érint az ügy. A kiutalt földek több mint fele pedig dél-szlovákiai járásokban található, a lévaiban, a dunaszerdahelyiben, a komáromiban, a galántaiban, továbbá a rimaszombatiban és a tőketerebesiben. Állítása szerint csak azok tarthatják meg ezeket a földeket, akik erre vonatkozóan kérvényt nyújtanak be február végéig, és akik javára döntött már valamikor erről az állam a múltban.

Csicsai Gábor (Híd), a földművelésügyi minisztérium államtitkára szerint a szórólapok, amelyek két nyelven jelentek meg dél-szlovákiai lakosok postaládáiban, féligazságokat, kontextusból kiragadott mondatokat, sőt, helyenként hazugságokat tartalmaznak.

Az államtitkár szerint nem a földek tulajdonjogáról van szó, hanem arról, hogy a csereföldeket szükséges regisztrálni, mivel az eredeti telkek esetében már változások történtek. "Vannak, akik jogtalanul használják a csereföldeket" - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy az idei év elején tárgyaltak a földek tulajdonosaival vagy a rajtuk vállalkozókkal, és elmagyarázták számukra a törvénymódosítás lényegét. Elárulta, a tapasztalataik szerint eleinte talán kételyekkel érkeznek a vállalkozók, miután viszont elmagyarázzák számukra a helyzetet, rájönnek, hogy semmi az egész.

Csicsai figyelmeztetett, hogy ez a cselekmény két évvel a választások előtt történt, éppen ezért úgy vélik, hogy ennek semmi köze a törvény szakmai részéhez. Úgy véli, a Híd ellen folytatott kampány részéről van szó, amire utal az is, hogy a szlovák és magyar nyelvű szórólapok tartalma között alapvető különbségek vannak, például az, hogy a magyar verzióban ott van, hogy 2020-ban választások jönnek, amit egyértelmű utalásnak tartanak arra, hogy az emberek ne feledjék, ki adta ki ezt a szórólapot.

(TASR)