Csiliznyáradon is ingyenes wifi-hálózat létesül támogatásból

2019. március 7. - 21:06 | Régió

A Dunaszerdahelyi járásban található Csiliznyárad több más településsel együtt bekapcsolódott a WiFi4EU programba, amelynek keretén belül ingyenes wifi hálózatokat létesíthetnek a közterületeken, tehát például a tereken, parkokban, könyvtárakban vagy a múzeumokban. A község 15 000 euró értékű utalványt kapott, amelyből beszerezheti a nyilvános internet üzemeltetéséhez szükséges technikai felszerelést.

Csiliznyáradon is ingyenes wifi-hálózat létesül támogatásból
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Amint azt az önkormányzat elárulta, még nincs meg a beszállítójuk, ezért egyelőre nem terveznek a második felhívásra reagálni. A közbeszerzési eljárást követően a község még az idei év végéig be szeretné üzemelni a nyilvános hálózatot a település tíz pontján. A hálózat éves üzemeltetése 1200 euróba fog kerülni.

Csiliznyárad így csatlakozik ahhoz a tizenhárom dunaszerdahelyi járásbeli – Padány, Alistál, Felsővámos, Nemesgomba, Dercsika, Lég, Lúcs, Nagymad, Kisudvarnok, Ekecs, Diósförgepatony, Szap, Nagypaka - és öt galántai járásbeli – Hidaskürt, Vízkelet, Nemeskajal, Kismácséd, Nagyfödémes – településhez, amelyek bekapcsolódhattak a WiFi4EU programba.

Az EU az első fázisban összesen 42 millió eurót oszt szét 2800 sikeresen pályázó településnek, amelyből beüzemelhetik az ingyenes wifi hálózatot a közterületeken. Az összesen beadott 13 198 kérvény közül 252 érkezett Szlovákiából, és ebből 93 járt sikerrel. A kezdeményezés az elkövetkező két évben, nagyjából félévenként elindított szakaszokban fog folytatódni. Jelenleg a felhívás második szakasza folyik, eddig 85 kérvényt adtak be, összesen 977 000 euró értékben.

(TASR)

Címkék: Csiliznyárad, Wifi, WiFi4EU