A csillagászok a mexikói erőszakhullám közvetett áldozatai

2019. február 9. - 10:44 | Tech

A csillagászok a mexikói erőszakhullám közvetett áldozatai: két obszervatórium működését is korlátozták, mivel a munkatársak több esetben is bűncselekmények elszenvedőivé váltak, miközben a távoli hegyvidéki területekre utaztak, hogy elvégezzék munkájukat. 

A Puebla államban lévő LMT, vagyis az Alfonso Serrano Large Millimeter Telescope az egyik állomás, amelyet veszély fenyeget. Ez a világ legnagyobb egytányéros, irányítható milliméteres hullámhosszú teleszkópja. Az Amherstben lévő Massachusettsi Egyetem és a mexikói nemzeti csillagászati intézet közösen üzemelteti.

Az LMT "minimális szintre csökkentette tudományos tevékenységét a teleszkópot körülvevő régió biztonsági problémái miatt" - mondta el Ed Blaguszewski, az egyetem szóvivője. A mexikói csillagászati intézet közleménye szerint "a régióban uralkodó körülmények jól ismertek és köztudottak".

A másik érintett helyszín a HAWC gammasugárzást és kozmikus sugárzást megfigyelő intézmény. Ez nemzetközi együttműködésben szolgál 30 mexikói, amerikai és európai kutatóintézetet. Mindkét obszervatórium Mexikó legmagasabb pontja, a Sierra Negra vulkán közelében található.

A terület régóta a Zetas drogkartell befolyása alatt áll. Az elmúlt években azonban az erőszakos cselekményeket összefüggésbe hozták olyan bűnözői csoportokkal is, melyek csapokat fúrtak az üzemanyag-vezetékekbe, hogy benzint és gázolajat lopjanak.

A kutatók nem nevezték meg, pontosan milyen bűncselekmények áldozataivá váltak, de a helyi sajtó beszámolt olyan esetekről, melyek során a Sierra Negrára utazó emberek autóját elrabolták vagy a csúcsra vezető úton kirabolták őket.

F. Peter Schloerb, az LMT munkatársa szerint döntésüket egy bizonyos incidens miatt hozták. "Senki sem sérült meg, és nem gondolom, hogy minket az LMT-nél külön kiszemeltek volna a bűnözők. Mindazonáltal úgy érezzük, alaposan felül kell vizsgálni a helyzetet, mielőtt visszatérünk a normál működéshez" - fogalmazott.

Egy pueblai hivatalnok elmondta: egy decemberben történt súlyos incidensről van tudomása, amikor is egy obszervatóriumba tartó munkatársnak elrabolták az autóját. Az állami rendőrség bejelentette, hogy védelmet biztosít a csillagászoknak és a teleszkóp személyzetének.

Mexikóban megnövekedett a gyilkosságok száma: 2018-ban 33341 esetet regisztráltak, ami 15,5 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest.

MTI

Címkék: csillagászat, Mexikó