Csillagot kapott az Oscarra is esélyes Ennio Morricone

2016. február 28. - 15:58 | Kultúra

Csillagot kapott az Aljas nyolcas című Tarantino-film zeneszerzőjeként Oscar-díjra is esélyes Ennio Morricone világhírű filmzeneszerző a hollywoodi Hírességek sétányán. 

Csillagot kapott az Oscarra is esélyes Ennio Morricone
Ennio Morricone

A 87 éves olasz zeneszerző jelenlétében a 2574. csillagot avatták fel pénteken - két nappal az Oscar-gála előtt - a Hollywood sugárúton. Az ünnepségen az Aljas nyolcas rendezője, Quentin Tarantino is részt vett. Morricone hosszú idő után az ő filmjéhez komponált ismét westernzenét.

A ceremónián Tarantino elmondta, hogy nagy rajongója az olasz zeneszerzőnek, és a legnagyobb ajándék, amelyet legújabb filmjétől kapott, Morricone barátsága. Csak nemrég döbbent rá, hogy a gyerekkora óta felhalmozódott hatalmas lemezgyűjteményében több lemeze van Morriconétól, mint bárki mástól.

Harvey Weinstein producer az övét nevezte a filmipar egyik leggazdagabb pályafutásának, amely "oly sok örömöt szerzett".

A szűnni nem akaró ünnepléstől láthatóan meghatódott veterán zeneszerző elmondta, hogy egy-egy film komponálása közben három problémával kell megküzdenie: a zenének tetszenie kell a rendezőnek, a közönségnek és neki magának, de - mint mondta - "előbb kell tessen nekem magamnak, mint a rendezőnek, mert különben elégedetlen vagyok".

Az 1960-as évek óta Morricone több mint 500 filmes és televíziós produkció - köztük az Egy maroknyi dollárért, a Volt egyszer egy vadnyugat és A misszió - zenéjét szerezte. Hatszor jelölték Oscar-díjra, idén az Aljas nyolcasért, de eddig a jelöléseiből nem lett Oscar-szobor. Néhány éve, 2007-ben azonban az amerikai filmakadémia egész életművét jutalmazta díjával.

Ennio Morricone a nyolcadik olasz, aki csillagot kapott a Hírességek sétányán Hollywoodban.


MTI/para