Csöbör, vödör, mennyi pénz…

Eredetileg arról akartam írni, hogy a másik (nem smeres) pedagógus-szakszervezet vezetőjével az oktatási miniszter egy éve nem találkozott sem formálisan, sem informálisan.

Csöbör, vödör, mennyi pénz…
Jahnátek és Fico - TASR

Utóbbi azért is érthetetlen, mert az oktatásra vonatkozó törvények egész sorát nyitották meg, s ezekhez elvileg fórumok, egyeztetések, szakmai és nyilvános találkozók zajlottak – melyeken nem jelent meg a tárca „vezetője”, Danko kapitány parancsteljesítője. (Nyugi, a Művészeti Iskolák Társulásának országos kongresszusára sem merte odadugni az orrát…)

Eredetileg arról akartam írni, hogy az iskolák finanszírozásáról szóló törvény vajon miért lesz gyorsított eljárásban elcsesszintve (mert meg kell győzni szeptemberig? – tetszettek volna dolgozni, kedves jogalkotók…) Ja, ezt a bekezdést egy kis elemzéssel olyan 100 oldalra lehetne bővíteni kapásból, de ettől a műfaj keretei miatt eltekintek, csak jelzem, rohadtul ettől függ majd sok-sok iskola megmaradása (nem feltétlenül megmentése) és vergődése a következő hosszú (vagy ha becsődölnek, rövid) években.

Eredetileg arról akartam írni, így iskolai év vége felé, mennyire elege van abból a pedagógusnak, hogy egész évben az ő fizetésemelését ragozza az ország, de pénz, az nincs. Hogy  például egy konzival tanítani „nyolcasban” lassan már akkora anyagi elismeréssel jár, amennyiért jobb vagy csak szerencsésebb helyeken még ebben az országban is takarítónők dolgoznak.

Eredetileg arról akartam írni, hogy az előző bekezdésben érintettek (IS), az eredeti kompetenciákba tartozó intézmények szeptemberi hat százalékát novembertől ígérgetik, de a pedagógusok azzal a tudattal mehetnek el szabira (már akik elmehetnek, mert pl. az óvodák nincsenek egész nyáron hét lakatra zárva, ugyebár…): egyáltalán nem biztos az a hat százalék, sőt, a Városok és Falvak Társulása, valamint a kormány megállapodása róla, mintha egyre messzebb volna…

Pedig az a hat százalék is csak egy kis gatyafing. Egy kocsinyi bevásárlás. Ha nem túl nagy a kocsi…

Ha más rezortban ezrek fizuja lógna a levegőben és kellene bizonytalan bérért munkába lépniük (ismét zárójelben: az állami szférában, süsd meg…), mi lenne vajon? (Lásd a VW-sztrájkot és a megegyezett emelés százalékait.)

Elvileg a „nagy”, Smerrel nem nagyon huzakodó (vezetőik a helyhatósági választásokon a Smer támogatásával indulgattak…) tanárszakszervezettel már valamit tárgyalt, de egyfelől ott is csak a „mindent megteszünk” ígéreteket ismételte a minisztérium, másrészt ennek az orgánumnak annyira komoly a szava, hogy a 2016-os „kollektív” tárgyalásokon a Szakszervezetek Konföderációja maga is semmibe vette…

Eredetileg arról akartam írni, hogy ez hány és hány ember ügye kéne legyen az országban, hiszen a pedagógusokon és szakalkalmazottakon kívül minden család, ahol 3-25 éves csemete növöget, érintett, de aztán jött a nyári villámcsapás és az egyik rajzfilmfiguráról a másikra terelte a figyelmemet:

Jahnáteket teszik meg az Árszabályozási Hivatal „fejének”. Ha az előző, botrányos körülmények között menesztett smernyaló kiszolgálta nemcsak az egyébként „rezsicsökkentő” kormányt és árképzésben érdekelt zsebkitömőit, akkor a már eddig is botrányokról híres emberke vajon mit tesz majd velünk?

Mindenkivel.

Mert az árszabályozás mindenkire vonatkozik, kivétel nélkül, hacsak nem egy barlangban él valaki gyökér- és bogyógyűjtögető életmódot folytatva amolyan remeteként. Ismétlem, kivétel nélkül mindenki zsebére megy a játék. Jahnátek lesz az, aki biztosítja, hogy Fico propagandájában védhesse a munkásosztályt, a népet, a nemzetet meg mindenkit, miközben a térség legmagasabb árait perkáljuk majd ki pölö az áramért. Éljen.

Ennél szebben és szemtelenebbül biztosítani a kizsákmányolás folyamatosságát nem is lehetne. Hogy a függetlenségről már ne is szóljunk, mert ha egy kétszeres smeres miniszter és hellyel-közzel képviselő a Smertől független lesz, akkor már minden lehetséges földön és egen…

De hát itt a zuborkaszezon, oszt mikor kell átbaszarintani az egész kurva országot, ha nem akkor, amikor másra figyel. És ha nem figyel másra, akkor elindít neki mondjuk egy U21-mizériát a kormány feje, mert gumicsont kell, s ha közben látszólag nemzeti érdeket is védhet (mert hogyne már, Orbántól eltanulta ezt a fociizét), akkor…

Akkor az nekünk mennyi pénzünkbe fog kerülni???