Csoda történt! Kočner rendőrségi okostónija, Bödör mégis megy a hűvösre!

2020. július 9. - 15:59 | Belföld

Vasárnap este a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság még úgy döntött, hogy nem kell vizsgálati fogságba helyezni Norbert Bödört, a Marian Kočner partnereként elhíresült üzletembert. Aztán jött a fellebbezés, majd eltelt négy nap és a Legfelsőbb Bíróság csütörtök délután úgy határozott, hogy az Állattenyésztő ügy miatt bevarrja a rácsok mögé a hihetetlen rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező nyitrai férfit. Egyszer hopp, máskor kopp.

Csoda történt! Kočner rendőrségi okostónija, Bödör mégis megy a hűvösre!
Fotó: tasr

A bíróság illetékese azt nyilatkozta, hogy a csütörtöki döntést az alapján hozták meg, hogy ez ügyben két gyanúsított tett vallomást a napokban. "Ez az említett két személy olyan kidolgozottságú korrupciós hálózatról rántotta le a leplet, ami páratlan az ország önállósodása óta - jegyezte meg Martin Bargela, a mai határozatot meghozó testület vezetője.

"Ez a korrupció és a pénzmosás gigászi gépezete volt. Teljességgel hihetetlen! És ez már 2006 óta működött. - tette hozzá a Legfelsőbb Bíróság tagja.

Bödört most pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része. A március eleje óta kipattant Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű ügyről van szó, ami arról szól, hogy befolyásos emberek uniós támogatásokat nyúlhattak le szervezett módon, és eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök.

Visszakanyarodva a vasárnapi - Bödör szempontjából kedvező - döntéshez, előtte a rendőrség külön kérte az illetékes ügyészt, emeljen kifogást a kérdésről határozó Michal Truban bíróval szemben, hogy ne ő hozzon ítéletet a nyitrai férfiról. Aztán mégis ő dönthetett, és akkor Bödör ki is szabadult, de a szabadsága nem tartott sokáig, mert csütörtökön délután a Legfelsőbb Bíróság összevonta szemöldökét, és beparancsolta a nyitrai férfit a hűvösre.

Az említett Állattenyésztőre keresztelt ügyben már április óta születnek szigorú bírósági döntések. Akkor írtunk arról, hogy a Speciális Ügyészség javaslatára az illetékes bíróság úgy döntött, Martin Kvietiknek és Juraj Kožuchnak a rács mögött a helye az Agrárkifizető Ügynökséget érintő korrupciós ügy miatt. Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, valamint Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt. A két személy a földművelési minisztériumot márciusig irányító SNS-hez köthető.

A Smerrel jó kapcsolatokat ápoló, az állami megrendelésekben lubickoló nyitrai Bonul őrző-védő vállalat tulajdonosának, Miroslav Bödörnek a fia, Norbert Bödör neve felmerült a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben is. Peter Tóth, korábbi SIS-es vezető, aki jó darabig Marian Kočner jobbkezének számított, de aztán megeredt a nyelve, arról nyilatkozott, hogy Bödör anyagilag támogatta az újságírók titkos megfigyelését is.

Hogy Bödör csápjai miért nyúltak messzire, arra magyarázatot adhat a rokoni kapcsolata a korábbi rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral, akit a Kuciak-gyilkosság után elűzött a népharag. Ahogy a DenníkN írja, szinte legendák keringtek arról, a nyitrai férfinek milyen befolyása volt a rendőrségen belül.

(para)