Csődeljárást kezdeményeztek az egyik legnagyobb szlovák építőipari cég ellen

2020. augusztus 18. - 14:16 | Belföld

Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb szlovák építőipari kivitelező, és az utóbbi hat esztendőben éves forgalma egyszer sem volt 50 millió euró alatt, az Ingsteel komoly problémákkal néz szembe - írja a SME.

Csődeljárást kezdeményeztek az egyik legnagyobb szlovák építőipari cég ellen
A Szlovákiát Ausztriával összekötő pozsony Szabadság kerékpárhidat is az Ingsteel építette (Fotó:TASR)

A cég ellen egyik beszállítója kezdeményezett csődeljárást, aminek elindítása az illetékes járásbíróság döntésétől függ majd.

Az Ingsteel 2011-ben vált hírhedté a sajtóban, amikor az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a vállalat által felépített pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnok kivitelezése 90,6 százalékkal került többe, mint arra a projekt kezdetén számítottak. Ekkor került szóba először az is, hogy az Ingsteel mögött Juraj Široký Smer-közeli nagyvállalkozó állhat, azonban ez a feltételezés sosem bizonyosodott be.

A csődeljárási keresetet a főként tanácsadói tevékenységgel foglalkozó Slovmil adta be az Ingsteel ellen. A bíróság hamarosan felméri a nagyvállalat pénzügyi kondícióját, valamint azt, hogy jogosak-e a Slovmil vele szemben támasztott anyagi követelései. Ha a követelések jogosak, és az Ingsteel tud fizetni, akkor elkerüli a csődeljárást. Ha viszont nem tudja kiegyenlíteni a Slovmil követeléseit, csődeljárás indul ellene.

A főként csarnoképítésre specializálódott Ingsteel korábban olyan nagy megbízóknak is dolgozott, mint a Volkswagen vagy a Continental, de több hidat is építettek, mint például a Chuck Norris hídként elhíresült dévényújfalui Szabadság kerékpárhidat.

(SME)