Csődtömeget hagy maga után a lemondott miniszter, véli a tárca korábbi vezetője

2021. május 25. - 17:12 | Belföld

Ján Mičovský, a távozóban levő agrárminiszter többnyire úgy került be a hírekbe, hogy sorra rossz döntéseket hozott, alkalmatlan jelölteket választott és a szakértelem hiányának a mintapéldájává vált - véli a szaktárca korábbi vezetője, Simon Zsolt. 

Csődtömeget hagy maga után a lemondott miniszter, véli a tárca korábbi vezetője
Fotó: TASR

A Magyar Fórum elnöke szerint így volt ez az állami erdőgazdasági vállalat igazgatója esetében is. Alig, hogy kinevezte Matej Vigodát vezérigazgatónak, máris leváltotta. Az agrárkifizető ügynökség (PPA) élére egy rátermett, szakmailag megfelelő embert nevezet ki, Tibor Guňišt, aki pár hónap után lemondott. Vélhetően a miniszter hozzá nem értő hozzáállása miatt. Ezt egy hónapokon át zajló pályáztatás követte, melynek a végén a miniszter mégsem a győztest nevezte ki az ügynökség élére. Tette ezt egy olyan intézménnyel, amely életbevágón fontos a mezőgazdászok számára, mivel ezen keresztül folyik az EU-s agrártámogatások kifizetése, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az ügynökség csak feltételes működési engedéllyel rendelkezik.

A Szlovák Földalap vezetőségébe is olyan jelöltet nevezett ki, mondja Simon, aki sok gondot okozott a mezőgazdászoknak. Gabriela Bartošová tavaly év közben módosította a bérleti szerződéseket úgy, hogy jelentősen növekedtek a bérleti díjak. Mivel a NAKA őrizetbe vette a földalap vezérigazgatónőjét, aki ezt követően lemondott, a földalap működése megbénult. A gazdák újra törhetik fejüket, hogyan és mikor lesz meghosszabbítva a bérleti szerződésük, ehhez ugyanis szükség van a földalap vezérigazgatójának és a helyettesének az aláírására is. Bérleti szerződés nélkül pedig nem tudják bemutatni, hogy jogosan használják a földeket.

Ami a földalap működését illeti, azt Mičovský és jelöltje érdemben nem változtatta meg ahhoz képest, ahogy ezt a Fico vezette „maffiakormányok” beállították. A törvénymódosítás kezdeményezésének lehetősége mindvégig a miniszter kezében volt, ezért ezen a területen is ismételten csődöt mondott tétlensége miatt. Eltelt egy bő év a kormányváltás óta és a miniszter egy tapodtat sem javított az ágazat helyzetén, vonja meg a mérleget a korábbi agrárminiszter.

Most a legnagyobb kérdés talán az, hogy a minisztert jelölő Matovič és pártja talál-e szakmailag és politikailag is rátermett embert a tárca vezetésére vagy ismételten csak egy felkészületlen, döntésképtelen, tétova emberre futja, aki képtelen lesz elmozdítani a holtpontról a hazai mezőgazdaságot.

(p)