Csökken az ingatlanőrület, nincs, aki megvegyen ennyi új házat

2022. október 12. - 14:52 | Belföld

Úgy tűnik, magas ingatlanárak és az emelkedő kamatok megfékezik az ingatlanpiacot, a jelzáloghitelek iránti kereslet csökkenését a bankok is megerősítik – írja a SME.

Az ingatlanpiacon két év után kezd megváltozni a helyzet: míg korábban a vásárlóknak percek alatt kellett dönteniük az ingatlanvásárlásról, vagy akár licitálniuk kellett az árra, most egyes szegmensekben már több az eladó, mint a vásárló. Ez a tendencia leginkább a pozsonyi régió ingatlanpiacán mutatkozik meg.

A nagyobb kínálat ellenére még nem tapasztalható jelentősebb változás az ingatlanárakban. Továbbra is történelmi csúcson vannak, az eladók ugyanis egyelőre nem folyamodnak kedvezményekhez.

František Čepček, a Reins cég ingatlanszakértője szerint a tömeges házépítés elősegítette az ingatlanárak emelkedését. "A probléma az árakkal van, amelyek olyan magasak, hogy az ingatlanok már nem olyan arányban kelnek el, mint tavaly ."

Az ingatlankereskedéssel foglalkozó portálok is megerősítik, hogy az eladásra szánt ingatlanok hosszabb ideig maradnak kínálatban, mint az megszokott volt.

A Prosight Slovakia pénzügyi tanácsadója, Slavomír Molnár szerint a vevők már kedvezőbb pozícióban vannak: "Mindenképp javaslom az alkudozást, bár igaz, hogy árcsökkentésről még nem nagyon akarnak hallani az eladók."


(sme.sk)