Csökkenő fizetések és nyugdíjak, tüntetések jöhetnek Szlovákiában, ha nem tesz egy nagy lépést az új kormány

2023. szeptember 21. - 17:07 | Belföld

A politikusok mindenfélét ígérnek a választások előtt, de mintha céltudatosan kerülnék az államháztartás helyreállításának témáját. Pedig közel sem lényegtelen dologról van szó.

Csökkenő fizetések és nyugdíjak, tüntetések jöhetnek Szlovákiában, ha nem tesz egy nagy lépést az új kormány
Fotó: Pixabay - illusztráció

Ha Szlovákia nem akarja úgy végezni, mint Görögország tíz évvel ezelőtt, akkor a következő választási időszakban „meg kell tisztítania” az államháztartást, hogy az államadósság és a hiány ne kerüljön ki az ország ellenőrzése alól – figyelmeztet Ódor Lajos miniszterelnök.

Míg az Európai Bizottság idén átlagosan a GDP három százaléka körüli deficitet prognosztizál az európai országok számára, Szlovákiában ennek akár a duplája, a GDP 6-6,5 százaléka is lehet – írja a SME.

Horváth Mihály pénzügyminiszter azt állítja, hogy a szlovákiai befektetők és hitelminősítők bizalmát az határozza meg, hogy nemcsak formálisan, hanem valósan teljesítjük a konszolidációs tervet. Ennek célja az egészséges államháztartás biztosítása, és minimalizálni a befektető kockázatát.

Ódor szerint Szlovákia válaszút előtt áll, ugyanis el kell döntenie, milyen gyorsan és milyen fájdalmasan spóroljon meg nyolc-tízmilliárd eurót a következő négy évben.

Az államigazgatás adóssága tavaly év végén a GDP 57,8 százalékára emelkedett. Ha az új kormány továbbra sem változtat, az államadósság a választási időszak végére meghaladhatja a GDP 70 százalékát. Ha pedig a politikusok továbbra is figyelmen kívül hagyják a konszolidációt, az államadósság 2040-ben meghaladhatja a bűvös 100 százalékos küszöböt. „Ez elviselhetetlen lenne egy olyan ország számára, mint Szlovákia” – mondta a pénzügyminiszter.

Ha a gazdasági helyzet tovább hanyatlik, fennáll a görög forgatókönyv veszélye. Annyira megdrágulhat az adósságtörlesztés, hogy drasztikus megszorításokat kell alkalmazni. Éppen úgy, mint Görögországban. „Tüntetések és sztrájkok lesznek. Azonnali intézkedésekre kerül sor, amelyek nem bánnak velünk kesztyűs kézzel. Öt-tíz százalékkal csökkennek a fizetések és a nyugdíjak” – figyelmezteti a politikusokat a kormányfő.

A megbízott szakértői kormány által javasolt minimális államháztartási konszolidációnak a következő négy évben a GDP három százalékának szintjén kell lennie, ez átlagosan a GDP 0,75 százaléka évente. Ódor ugyanakkor kiemelte, hogy a következő választási időszakban az optimális konszolidáció a GDP öt százaléka lenne.

(SME)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: