Csökkent az infláció mértéke Szlovákiában, de még így is dobogós helyen vagyunk a drágulás terén az euróövezetben

2023. június 2. - 13:35 | Belföld

Májusban lassult az infláció az euróövezetben éves szinten - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön.

Csökkent az infláció mértéke Szlovákiában, de még így is dobogós helyen vagyunk a drágulás terén az euróövezetben
Fotó: TASR

Az Eurostat előzetes adatai szerint májusban 6,1 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 7,0 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 6,3 százalék szerepelt májusra.

Az euróövezetben stagnáltak a fogyasztói árak májusban áprilishoz képest, amikor 0,6 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energiaárak 1,7 százalékkal csökkentek tavaly májussal összevetve, míg áprilisban 2,4 százalék volt az éves szintű növekedés. A szolgáltatások árának növekedése 5,0 százalékra lassult májusban az előző havi 5,2 százalékról.

A nem energiaipari cikkek drágulása 5,8 százalékra lassult éves szinten az áprilisi 6,2 százalékról, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának emelkedése pedig 12,5 százalékra mérséklődött az áprilisi 13,5 százalék után.

Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,3 százalék volt májusban a várt 5,5 százalék és az áprilisi 5,6 százalék után.

Az Eurostat szerint áprilishoz képest csökkent az infláció mértéke Szlovákiában. A 14 százalékból májusra lett 12,3 százalék, ám ez még így az első helyet jelenti az eurót használló tagállomok körében. (Egyébként holtversenyben vagyunk Lettországgal)

A második helyen Észtország foglal helyet (11,2 százalék), míg Litvánia a dobogó legalacsonyabb fokát tudhatja magáénak (10,7 százalék).

Májusban Luxemburgban (2%), Spanyolországban (2,9%) és Cipruson (3,6%) volt a legkisebb az infláció mértéke.

A teljes lista:

Forrás: Eurostat, finreport.sk


(Eurostat, MTI)