Csökkent az olaj ára, miután Trump bírálta az OPEC-et

2018. április 20. - 15:56 | Külföld

Csökkent a kőolaj világpiaci ára pénteken, miután Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közzétett üzenetében bírálta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), mondván, hogy mesterségesen tartják magasan az árakat.

Délután fél kettő körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 52 cent csökkenéssel 73,26 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajtát 67,81 dolláron jegyezték, a csütörtöki záróértékhez képest 48 centtel esett az ára. Trump üzenete előtt mindkét jegyzés nyereségben állt.

A Brent és a WTI csütörtökön több mint három éves csúcson állt, 74,75, illetve 69,56 dolláros hordónkénti áron a piaci túlkínálat csökkenésének és a kereslet emelkedésének köszönhetően.

Az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodásának végrehajtását felügyelő bizottság pénteken tartott Dzsiddában miniszteri szintű ülést, amelyen áttekintették a piaci helyzetet. A testület nem fogalmazott meg új ajánlást, megerősítette azt az alapvető célt, hogy a kitermelés visszafogásának révén csökkentsék a globális olajtartalékok szintjét az ötéves átlagra.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly január 1-je óta fogja vissza a kitermelést, együttesen napi 1,8 millió hordóval a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát többször meghosszabbították már, legutóbb 2018. december végéig.

Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig 70 dollár körül mozgott.

(MTI)

Címkék: olajár, OPEC, Donald Trump