Csökkent a halálozási ráta az első negyedében Szlovákiában – mutatjuk, mi volt a leggyakoribb halálok

2023. április 25. - 11:06 | Belföld

Az idei év első negyedévében 14 ezer ember halt meg Szlovákiában. A halálozási ráta 16,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és a világjárvány előtti időszakhoz képest is alacsonyabb volt.

Csökkent a halálozási ráta az első negyedében Szlovákiában – mutatjuk, mi volt a leggyakoribb halálok
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés volt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Statisztikai Hivatal.

„Az év első három hónapjában az ország összes megyéjében határozottan csökkent a halálesetek száma az előző évi adatokhoz képest. Mind a nyolc megyében csökkent a halálozási ráta a járvány előtti átlaghoz viszonyítva" - mondta Jana Morháčová, a hivatal szóvivője.

A legjelentősebben Trencsén és Zsolna megyében javult a helyzet az előző évhez képest. A világjárvány előtti időszakhoz viszonyítva Zsolna (9,4 százalék) és Nyitra (Nitra - 9,3 százalék) megyében volt a legmagasabb a halálozási arány. A helyzet Besztercebánya megyében volt a legrosszabb, ahol 100 ezer lakosra 1215 haláleset jutott.

A leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés volt a vizsgált időszakban (6621 haláleset), ezt követték a daganatos megbetegedések (3205). A légzőszervi megbetegedések (1381), az emésztőrendszer betegségei (734) és a nem betegség miatti halálokok (602) szintén az első öt halálok között voltak. Az idei év első negyedévében 230 ember halt meg COVID-19-fertőzés miatt; ez volt a nyolcadik leggyakoribb halálok.

A legtöbb haláleset a 65 évnél idősebbek csoportjában volt (11 109). „Arányuk enyhén csökkent, kevesebb mint egy százalékkal volt alacsonyabb, mint a járvány előtti ötéves átlag, és 16 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly" - tette hozzá Morháčová.

A 65 és 74 év közöttiek csoportjában átlagon felüli halálozási arányt regisztrált a Statisztikai Hivatal - ez hét százalékkal volt magasabb a világjárvány előtti átlagnál.

„Ebben a korcsoportban regisztrálták a legrosszabb halálozási arányt a járvány teljes időtartama alatt. A halálesetek száma több mint kétszeresen meghaladta az átlagot azokban a hónapokban, amikor a legkedvezőtlenebb volt a helyzet ebből a szempontból" - mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

(TASR)