Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Csökkent a Szlovákiában dolgozó szerbek száma, az ukránoké emelkedett

A munkaügyi központ decemberi felmérésének eredménye szerint több külföldi dolgozik Szlovákiában, mint tavaly.

A tavalyi év végéig összesen 78 298 külföldi dolgozott az országban, 9182-vel többen, mint az előző év azonos időszakában.

Összesen 32 114 uniós állampolgár, és több mint 46 ezer harmadik országbeli munkavállaló dolgozik hivatalos engedéllyel Szlovákiában.

„A számokat tekintve nincsenek nagy változások. A szerb állampolgárok száma csökken a szlovákiai munkaerőpiacon, ami várható volt, az ukránoké pedig gyorsan növekszik”

- mondta az ezen a héten tartott sajtótájékoztatón Jan Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD).

A tavalyi év végén összesen 13 335 szerb állampolgár dolgozott Szlovákiában, év közben még 13 561-en voltak. 22 932 ukrán állampolgár talált munkát Szlovákiában, a tavalyi, december végi adatok szerint a számuk 11 842 volt. Vietnamból 1210 ember jött Szlovákiába dolgozni.

„Ami az előző évi adatokat illeti, a szerb munkavállalók száma csökkent. Ez decemberben is megmutatkozott. Úgy vélem, többüknek lejárt az engedélye, és a munkáltató még nem döntötte el, tovább alkalmazza-e őket”

- mondta a miniszter.

Az Európai Unió országaiból főleg románok, csehek, magyarok, lengyelek, bolgárok, olaszok és horvátok jönnek Szlovákiába dolgozni. „Ezekből az országokból több mint 1000 munkavállaló dolgozik Szlovákiában. Érdekesség, hogy Liechtenstein kivételével Európa minden országából vannak nálunk alkalmazottak” - tette hozzá Richter.

TASR