Csökkentené az SNS bizonyos élelmiszerek áfáját

2019. június 26. - 20:20 | Belföld

A zöldség és gyümölcs, a savanyított tejtermékek és a pékáru áfájának 10 százalékra csökkentését javasolja az SNS, a törvényjavaslatot szerdán második olvasatba utalta a parlament.

Csökkentené az SNS bizonyos élelmiszerek áfáját
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Eva Antošová (SNS), a javaslat egyik előterjesztője szerint a csökkentés az egészséges élelmiszerek áfájára vonatkozna.

„Nálunk is megtermő zöldség- és gyümölcsfélékre, a túróra, juhtúróra és joghurtokra, valamint a kiflikre és egyéb friss pékárura. És szeretném, ha a mézet is besorolnák ebbe a kategóriába” -

jelentette ki Antošová. Hozzátette, az áfacsökkentés semmiképpen nem vonatkozna a cukorkákra, a süteményekre, az édesített italokra és semmilyen alkoholtartalmú italra.

Az SNS eredetileg valamennyi élelmiszer áfáját 10 százalékra akarta mérsékelni, ám, mint Antošová elmondta, a kormány költségvetési tanácsa szerint ez évi 400 millió euró bevételkiesést jelentene az államkasszának. Ezért a koalíciós tanácson olyan egyezség született, hogy a költségvetési kiesés nem haladhatja meg a 100 millió eurót. „Ez azt jelenti, hogy a második parlamenti olvasatban ki kell választanunk azokat az élelmiszereket, amelyeknek mindenképp csökkenteni akarjuk az áfáját” tette hozzá az SNS képviselője.

„Az Európai Unió tagállamaival összehasonlítva a 20%-os szlovákiai áfa valóban magas. Szlovákia lakossága átlagban 6%-kal többet költ ételre, mint más európai országok lakosai. Ez azért van, mert drága az élelmiszer” - magyarázta Antošová.

Leszögezte, reméli, hogy a törvényt tiszteletben tartják majd a kereskedők és az üzletek, és valóban csökkentik az élelmiszerek árát. Ha a parlament megszavazza a tervezetet, akkor 2020. január 1-jén életbe lép a törvény.


(TASR)