Csökkentenék a törvényben előírt nemzetiségi műsoridőt, utolsó pillanatban indított aláírásgyűjtést a Szövetség

2021. október 18. - 17:19 | Belföld

Tiltakozik a Szövetség az új médiatörvény tervezete miatt, amely a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) törvényének módosításával csökkentené nemzetiségi adásidőt a szlovák tévében. Igaz, a nemzetiségi adásidő csak „papíron magas”, az RTVS pénzhiányra hivatkozva ma sem tartja be a jogszabályt.

Csökkentenék a törvényben előírt nemzetiségi műsoridőt, utolsó pillanatban indított aláírásgyűjtést a Szövetség

Petíciót indított a Szövetség a tervezett médiatörvény elfogadása miatt. „A kulturális minisztérium csökkenteni akarja a törvény által előírt nemzetiségi műsoridő arányát a közmédiában. A Szövetség petíciót indított, hogy kifogásainkat és észrevételeinket a törvényalkotási folyamat során érvényesíthessük” – tájékoztatott a párt.

A petíciót azonban az utolsó pillanatban sikerült elindítani, mivel a törvény véleményezési szakasza ma, vagyis hétfőn éjfélkor zárul.

„Ehhez ma éjfélig 500 aláírásra lesz szükségünk!” – figyelmeztet hétfői felhívásában a Szövetség.

Műsoridő a létszám arányában

A nemzetiségi adások műsoridejét a jelenlegi törvény a nemzetiségek számarányának megfelelően határozza meg, ezt azonban az RTVS pénzhiányra hivatkozva nem tartja be. Ha betartaná, akkor például a Szlovák Televíziónak naponta több óra műsort kellene magyarul sugároznia, hogy a 9-10 százalékos arányának megfeleljen. A Szövetség szerint a kulturális minisztérium ezt akarja évi 360 órára csökkenteni.

„A kulturális minisztérium az új médiatörvényben módosítja a köztévéről szóló törvény azon részeit is, amely a nemzetiségi adásokat érinti. Mégpedig úgy, hogy ezek után ne lehessen majd hivatkozni arra, hogy a népszámlálás arányában kell megszabni a műsoridőt. Emellett a törvény »nagylelkűen« legalább éves 360 órát garantál majd a nemzetiségi műsorok számára, de ezt a napi kevesebb mint egy órát is csak 2025. január elsejétől…”

– magyarázza a kifogásaikat a törvánnyel szemben Rigó Konrád, a párt Híd platformjának a vezetője.

360 óra minimális adásidő

Rigó elismeri, hogy a 360 óra adásidő több, mint a jelenlegi.

„Tisztában vagyok vele, hogy a nemcsak a nemzetiségi adás, hanem az egész köztévé anyagi gondokkal küzd, és azzal is, hogy ezért jelenleg mindössze cca 180 óra adásidő áll rendelkezésre” – magyarázza Rigó.

Úgy véli azonban, hogy ezzel nem szabad visszaélni. „A jelenlegi törvényi rendelkezést meg kell tartani és fejleszteni kell a nemzetiségi adást. A hármas csatorna indítása után már az »időszűke« sem használható ellenérvként” – állítja a Szövetség politikusa.

- lpj -