Csökkentik Ausztriában az összejövetelek létszámának felső határát

2020. október 19. - 19:50 | Kultúra

A legújabb járványellenes korlátozások értelmében Ausztriában zárt térben hat, kültéren pedig legfeljebb tizenkét ember gyűlhet össze péntektől - jelentette be hétfőn Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Csökkentik Ausztriában az összejövetelek létszámának felső határát
Fotó: TASR/AP

A koronavírus terjedésének lassítását célzó, pénteken hatályba lépő intézkedések alól kivételt képeznek a szervezett rendezvények, amelyek felső létszámkorlátja 1500 fő lesz szabad téren, ezer fő zárt helyen. A privát összejövetelek közül kivételt jelentek a temetések. A hatóságok az lakásokban nem fogják ellenőrizni a szabály betartását.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az intézkedések népszerűtlenek, de sajnos szükség van rájuk - fogalmazott a kancellár sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ha nem sikerül a jelenlegi trendet megállítani, félő, hogy decemberre akár 6 ezer új koronavírusos esetet is találhatnak naponta.

A napi új esetek száma mostanában rendszeresen meghaladja a márciusi első hullám idején feljegyzett rekordokat. Az osztrák kormány akkor a többi országhoz hasonlóan gyorsan általános zárlatot rendelt el, de most ezt el akarja kerülni a gazdaság védelme érdekében.

Az üzletek, az éttermek, a bárok és a színházak nyitva maradhatnak. A kulturális és sportrendezvényeken kötelezővé teszik a szájmaszk viselését. A síszezonra leginkább támaszkodó három tartományban bevezették, hogy a bárok a hagyományos hajnali 2 óra helyett korábban, már este 10 órakor bezárnak, hogy így lassítsák a vírus terjedését.

MTI

Címkék: koronavírus, Ausztria