Csomagol a RegioJet a Csallóközben, de még mindig nem tudni, ki lesz az utódja!

2020. szeptember 21. - 12:36 | Belföld

A RegioJet bejelentette, hogy elkezdte foganatosítani azokat az intézkedéseket, melyek ahhoz szükségesek, hogy az állammal a Komárom-Pozsony vasútvonalra kötött szerződése december 12-i lejártakor távozzon.

Csomagol a RegioJet a Csallóközben, de még mindig nem tudni, ki lesz az utódja!
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Aleš Ondrůj, a cseh társaság szóvivője közölte, hogy a törvényes határidők betartásához már most lépéseket kellett tenniük, elsősorban a tömeges elbocsátással összefüggésben. A RegioJet 90 embert készült elbocsátani, a felmondási idejük miatt pedig ezt már most meg kell tenni. A társaság alkalmazásában vonatvezetők, utaskísérők és jegyárusok voltak, némelyek ideiglenes, mások hosszú távú munkaszerződéssel rendelkeztek. Normális esetben őket átvehetné az a vasúttársaság, amely a RegioJet után átveszi a személyszállítást ezen a vonalon, egyelőre viszont nem tudni, ki lesz az.

Andrej Doležal (Sme rodina) kezében a döntés, aki a problémás szerződést tulajdonképpen elődeitől örökölte. A közlekedésügyi miniszter először azt ígérte, hogy az új vasúttársaság nevét szeptember 15-én közli, majd miután az nem történt meg, a komáromi hídavatót jelölte meg dátumként, de ekkor sem mondott semmit. A minisztérium közlése szerint még néhány adminisztratív teendőre van szükség. Ivan Rudolf szóvivő elárulta, hogy néhány részlet pontosítását igényelték még az ajánlattevőktől.

A RegioJet szívesen folytatná a személyszállítást a Komárom-Pozsony vonalon, ám a miniszter nem hajlandó elfogadni a feltételeiket. A RegioJet szerint túl hosszúra nyúlik az új vasúttársaság kiválasztása, ami veszélybe sodorja a leggyorsabban fejlődő vasútvonal üzemeltetését.

A vállalat továbbra is együttműködést ajánl, például felkínálta, hgoy az utódja számára meghagyná ezen a vonalon az emeletes szerelvényeket, amelyeket tavaly állítottak üzembe.

Tudni kell, hogy a minisztérium most olyan vasúttársaságot keres, amely két évre biztosítaná a személyszállítást. Ez idő alatt választanák ugyanis ki azt a vállalatot, amely aztán tartósabban maradhatna. Egyelőre nem tudni, mely társaságról lehet szó, a kulisszák mögött azonban szóba került egy kisebb vállalat, a Yosaria Trains, amely korábban már nyújtott be pályázatot erre a vonalra.

A minisztérium ezt nem kommentálta, Doležal viszont megerősítette korábban, hogy ezt a céget is megszólították.

A Denník N szerint viszont azért volna meglepetés ennek a cégnek a kiválasztása, mert lényegében nem rendelkezik saját szerelvényekkel, mindet kölcsönöznie kellene, és jelenleg nincsenek meg a szükséges működési engedélyei sem ahhoz, hogy vasútvonalat üzemeltessen Szlovákiában vagy az EU-ban. Ezt pénteken megerősítette a Közlekedési Hivatal is.

Van egy olyan verzió is, mely szerint a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) venné át a járatok üzemeltetését, de ennek érdekében máshonnan kellene elvonnia szerelvényeket. Doležal pedig beszélt olyan lehetőségről is, hogy több társaság járatna vonatokat Komárom-tól Dunaszerdahelyen át Pozsonyig és vissza.

A már említetteken kívül megszólították még az osztrák ÖBB-t, a német Arrivát és Deutsche Bahn-t, a cseh állami vasutakat (České dráhy) és a magán Leo Expresst, a lengyel PKP-t, a magyar MÁV-ot, továbbá az LTE és a ZSSK Cargo teherszállítókat, hogy legalább a mozdonyaikat adják kölcsön erre a vonalra.

(Denník N)