Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

2016. június 29. - 12:22 | Régió

A gyilkossággal gyanúsított dunaszerdahelyi Nagy Zsolt ellen május 19-én indult körözés Szlovákiában, körözési profilja pedig már a legkeresettebb európai bűnözők listáján is megtalálható.

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján
Nagy Zsolt, vagyis Csonti "profilja" a legkeresettebb európai bűnözők listájának tetején szerepel (Forrás: eumostwanted.eu)

Az Europol (Európai Rendőrségi Hivatal) az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye. A hivatal által működtetett eumostwanted.eu Nagy Zsolt profilját a főoldal tetején listázza. Aki bármiféle információval rendelkezik a körözött bűnöző hollétéről, az oldalon - akár név nélkül is - üzenetet hagyhat a hatóságoknak.

Az Europol 2016 elején hozta létre az eumostwanted.eu-t azzal a céllal, hogy ott összegyűjtsék azokat az Európai Unió tagállamaiban körözött bűnözőket, akik ellen a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése miatt zajlik hajtóvadászat. Az EU-s rendőrségi hivatal sikerként könyveli el, hogy a weboldal létrejötte óta már tíz listázott bűnözőt fogtak el az európai hatóságok, a tíz közül pedig hat személy hollétére az eumostwanted.eu-ra beérkező információk alapján derült fény.

Legalább négy gyilkosságban vett részt

A 41 éves Nagy Zsolt a gyanú szerint 2003-ban a hét évvel később meggyilkolt Sátor Lajossal, és további hét személlyel - K. Krisztián, B. György, V. Pál, Sz. Roland, M. Andor, K. Szilveszter, N. Alfréd (✝ 2003) - részt vett Écsi Béla kivégzésében.

A körözött férfi továbbá 2006-ban valószínűleg asszisztált a Reisz Andor ellen elkövetett gyilkossághoz is - a Sátor által lelőtt férfi holttestét felőrölték, majd maradványait többek között Nagy Zsolt szórta a H. Lehel csótfai birtokán csordogáló Kis-Duna ágba, illetve a testrészek bizonyos darabjait ugyanott elásta.

Vélhetően Nagy Zsolt számlájára írható két további, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfiak ellen, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság is. Mindkét személy holttestét H. Lehel csótfai birtokán ásták el. A 2006 és 2010 között történt gyilkosságok egyikénél Nagy Zsolt és B. György volt jelen, és Csonti volt az, aki az áldozatot megfojtotta. Ugyanígy végeztek a másik ismeretlen férfival is, valószínűleg akkor is Nagy Zsolt volt az elkövető, de a gyilkosságnál állítólag jelen volt Sátor Lajos és több másik személy is.

Emellett Nagy Zsolt volt az, akihez 2008-ban a szintén a Sátor-féle alvilági körökhöz tartozó Raisz Csaba és Raisz Szilárd elindult, mielőtt végérvényesen eltűntek. A fivérek földi maradványait 2011. márciusában, H. Lehel csótfai birtokán találta meg a rendőrség.

Amennyiben Nagy Zsolt rendőrkézre kerül és a bíróság bűnösnek találja, 25 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat. Az általa elkövetett bűncselekmények soha nem évülnek el, két út között választhat: élete végéig rejtőzködik, vagy szembenéz a bíróság ítéletével.

A környéken Csonti névvel illetett bűnöző az egyetlen személy, akinek sikerült elmenekülnie a nyomozók elől, amikor május közepén a rendőrség őrizetbe vette az egykoron Sátor Lajos nevével fémjelzett bűnszervezet utolsó főbb tagjait. Míg ő szökésben van, alábbi bűntársait a bíróság már vizsgálati fogságba helyezte: K. Krisztián (41), Z. Ferenc (48), B. György (45), V. Pál (50), K. Szilveszter (40), Sz. Roland (36), M. Andor (48).

További részletek:

Lecsapott a NAKA a Dunaszerdahelyi járásban, tucatnyi embert állítottak elő!

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül!

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

(parameter)