Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

2016. május 20. - 15:15 | Régió

Felgöngyölítették a dunaszerdahelyi alvilág egykor rettegett erős embereinek ügyeit. Nyolc személyt gyanúsítanak az egykori alvilági vezér, Sátor Lajos és más személyek meggyilkolásával - tájékoztatott Martin Wäldl, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője.

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el
Horváth Lehel csótfai birtokánál (Fotó: Paraméter)

A fejlemények összefüggésben vannak azokkal a letartóztatásokkal és házkutatásokkal, melyeket a rendőrség kedden tartott (többek között) Dunaszerdahelyen, Csicsón, Csótfán, Vámosfalun, Nagyudvarnokban, Hegyétén és Nagymegyeren.

A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint nyolc személyt gyanúsítanak a gyilkosságokban való részvétellel vagy előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. Ők azok: K. Krisztián (41), Z. Ferenc (48), B. György (45), V. Pál (50), K. Szilveszter (40), Sz. Roland (36), M. Andor (48) és N. Zsolt (Csonti).

Wäldl megerősítette, hogy közülük K. Krisztiánt és Z. Ferencet gyanúsítják Sátor meggyilkolásával, amire 2010. december 2-án kerülhetett sor a Dunaszerdahelyhez tartozó csótfai mezőgazdasági szövetkezet területén.

A gyilkosságokról az illetékes rendőrségi vizsgálótiszt a Nový čas egykori újságírójának, Júlia Mikolášikovának számolt be az ügyről, aki blogján tette közzé a részleteket. Eszerint Sátor Lajos 2010 decemberében H. Lehel csótfai birtokára érkezett, hogy gázpalackokat töltsön fel. Sátort állítólag a garázsban rejtőző K. Krisztiánnak kellett volna lelőnie, ő azonban nem bújt elő rejtekhelyéről, így maga H. Lehel végzett vele, aki ezután markolóval gödröt ásott, és K. Krisztiánnal beledobták Sátor hulláját.

Ugyancsak K. Krisztián a gyanúsítottja Reisz Andor megölésének, amire ugyanott került sor 2006 novemberében. A blogíró információi szerint azonban állítólag ezt sem K. Krisztián hajtotta végre, hanem végül Reisz egykori főnöke, Sátor. K. Krisztián és H. Lehel ezt követően a lehető legkisebb darabokra felvágták majd ledarálták Reisz holttestét, maradványait pedig N. Zsolt (Csonti) segítségével a H. Lehel birtokán lévő Kis-Duna ágba szórták.

Szintén ezen a szövetkezeti területen végezte egy mostanáig azonosítatlan személy. Wäldl közlése szerint annak meggyilkolásával vádolják N. Zsoltot és B. Györgyöt, akik áldozatukat valószínűleg megfojtották, majd egy előre kiásott gödörbe temették. Csonti a gyanúsítottja egy további ismeretlen személy 2007 nyarán történt megölésének is, melynél azonban jelen volt Sátor és más személyek is. Ez a személy szintén a csótfai földben végezte. Wäldl kifejtette, hogy a két, mostanáig azonosítatlan holttest csontvázát is megtalálták a jelöletlen sírokban.

Écsi Tallós és Nádszeg között végezte

Az említettek közül heten, K. Krisztián, N. Zsolt, B. György, V. Pál, Sz. Roland, M. Andor és K. Szilveszter vehetett részt a rendőrség szerint Écsi Béla és testőre, K. Branislav 2003-as meggyilkolásában.

"2003-ban Pozsony-Vereknyén az immár megboldogult Sátor Lajossal, Reisz Andorral és N. Alfréddal útját állták a sértettek (Écsi B., Braňo K.) autójának. Ezután lövöldözés tört ki, mely közben halálos sebet szerzett K. Branislav, akinek holtteste a helyszínen maradt. Ugyancsak a lövöldözésben vesztette életét N. Alfréd, akinek holttestét azonban a támadók elvitték a helyszínről a megkötözött és sebesült Écsi Bélával együtt. Écsit megfojtották, holttestét pedig N. Alfrédéval együtt elásták a Tallós és Nádszeg közti erdős területen"

- fejtette ki a rendőrségi szóvivő.

Écsi Béla az 1999 márciusában a dunaszerdahelyi Fontána bárban "kiirtott" Pápay-klánhoz tartozott, aki a véres kora estén röviddel a mészárlás előtt távozott a bárból.

A rendőrségi szóvivő közölte azt is, hogy mintegy 170 rendőr vett részt a rendőrségi akcióban, kilenc helyen tartottak házkutatást, melyek során lőfegyvereket, késeket, bozótvágó késeket és számszeríjat is lefoglaltak. Mindegyik gyanúsítottra 25 évig vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés vár. Nyolcuk közül heten kerültek rendőrkézre, az ő esetükben javaslatot tett a rendőrség az előzetes letartóztatásukra.

N. Zsoltot nem említették az őrizetbe vett személyek között, így feltehetően ő szökésben van. H. Lehelt pedig a gyanúsítottak között sem említik, ami pedig arra enged következtetni, hogy ő lehet az egész ügy koronatanúja, aki a védettségért cserébe csiripelt a gyilkosságokról és a csótfai telken elsüllyesztett holttestekről.

(TASR/para)