Csonti és Sátor gyilkolhatta meg Raisz Csabát és Szilárdot

2016. december 2. - 13:36 | Régió

A rendőrség a vizsgálati fogságban lévő Nagy Zsoltot (Csonti) vádolja a 2008-ban eltűnt, majd 2011-ben halottnak nyilvánított Raisz Csaba és Raisz Szilárd meggyilkolásával - erősítette meg Martin Wäldl, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője.

Csonti és Sátor gyilkolhatta meg Raisz Csabát és Szilárdot
Raisz Csaba és Raisz Szilárd 2007. április 11-én a Nagyszombati Kerületi Bíróságra igyekeznek, ahol vádlottként hallgatják meg őket az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében (Fotó: SITA/archív)

A dunaszerdahelyi Raisz fivérek 2008. szeptember 17-én tűntek el nyom nélkül. Szemtanúk utoljára egy dunaszardahelyi bevásárlóközpont előtt látták őket aznap délután, ahol egy Mercedes terepjáróba szálltak be, és Nagy Zsolt nyékvárkonyi házába indultak egy "megbeszélésre".

A rendőrség 2011 márciusában találta meg a két férfi holttestét az idén májusban kirobbanó maffiaügyek kapcsán tanúskodó Horváth Lehel csótfai telkén. A védett tanú korábban így nyilatkozott a Paraméternek Raiszék meggyilkolásáról:

"A Csonti meg a Sátor lőtte le őket a Csonti várkonyi házában. Onnan egyenesen hozták őket hozzám, és amikor én este hazaértem, ők már ott voltak a holttestekkel. Sátor azt mondta, hogy bágerozzam el őket. Ma már én is el lennék ásva, ha ezt nem csináltam volna meg."

Miután a rendőrség 2011 márciusában megtalálta Horváth telkén a Raisz fivérek holttestét, a kettős gyilkossággal az akkor még eltűntként nyilvántartott Sátor Lajost gyanúsította meg a rendőrség. Sátor azonban ekkor már halott volt, maga Horváth lőtte le őt 2010 novemberében - elmondása szerint azért, mert nem volt más választása: a gyilkosságot kitervelő Kádár Krisztián nem húzta meg a ravaszt, Sátor pedig gyanút fogott, miután Horváth birtokára érkezett.

Sátor Lajos

Sátor Lajos holttestét szintén Horváthnál hantolták el, majd 2010-ben vagy 2011-ben vélhetően kiásták, és a gyanú szerint Csótfáról Csicsóra szállították, ám a rendőrség a mai napig nem találta meg az egykori dunaszerdahelyi maffiafőnök földi maradványait.

Raisz Szilárd és testvére, Csaba a kétezres évek elején öt évet töltöttek vizsgálati fogságban, mivel a bűnüldöző szervek többek között őket - és az eltűnt Sátor Lajost - vádolták a dunaszerdahelyi Pápay-klán tagjai ellen 1999-ben elkövetett tízes gyilkossággal.

A dunaszerdahelyi tízes gyilkosság vádlottjainak tárgyalása 2004. március 1-jén a leopoldovi börtönben. A rendőrök között (balról jobbra) Raisz Szilárd, V. Richárd, Raisz Csaba és Szamaránszky Árpád (Fotó: TASR/archívum)

Az ezredforduló óta folyamatosan szökésben lévő Sátor Lajos azért dönthetett úgy, hogy likvidálja egykori szövetségeseit, a Raisz fivéreket, mert állítólag Szilárd vádalkut akart kötni, és a tízes gyilkosság kivitelezésével kapcsolatos vallomásával minden felelősséget Sátorra hárított volna.

A 10-15 évig a Csallóközben és a Dunaszerdahelyi járás közelében rejtőzködő Sátor Lajos tudta, hogy ha Szilárd minden felelősséget ráken, akkor már soha nem térhet vissza a mindennapi életbe, soha nem mozoghat szabadon.

A '99-es dunszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében soha nem született bírósági ítélet. Mivel a vádlottak - Sátor is - meghaltak, a bíróság 2011 októberében megszüntette az eljárást.

Míg Nagy "Csonti" Zsolt szökésben volt, a legkeresettebb európai bűnözők listáján szerepelt

Idén májusban - részben a folyamatban lévő rendőrségi ügyek, és részben Horváth tanúvallomása alapján - a hatóságok őrizetbe vették az egykori és jelenlegi csallóközi maffia számos tagját. A letartóztatást egyetlen egy személy úszta meg, Nagy Zsolt, aki az évek során strómanjain keresztül jelentős cég- és ingatlanbirodalmat épített fel Dunaszerdahelyen és környékén. Csontit augusztus 16-án kapták el a rendőrök egy csallóközi nyaraló közelében - egy nappal azután, hogy a Paraméteren interjú jelent meg a maffiaügy védett tanújával, aki így fogalmazott:

"A Csonti egy nagyon komoly gyilkos. Egy igazi, profi gyilkos. Ő csinált egy csomó bérgyilkosságot a Sátorral. Még 10-15 éve történt, hogy valakinek röhögcsélve eldicsekedte, hogy épp a harmincadik emberével végzett."

A jelenleg vizsgálati fogságban lévő Nagy Zsolt a hatóságok szerint is sokszoros gyilkos. A rendőrség szerint részt vett Écsi Béla 2003-as kivégzésében, asszisztált a 2006-os Reisz Andor-gyilkossághoz - akinek testét egy malomban felőrölték, majd maradványait a Tőkési ágba szórták -, valamint 2006 és 2010 között meggyilkolt további kettő, egyelőre meg nem nevezett személyt, akiknek holttestét szintén Csótfán ásták el. Ehhez a bűnlajstromhoz adódik hozzá a Raisz fivérek meggyilkolása is, amiről most már hivatalosan tudni lehet, hogy a rendőrség szerint is Sátor Lajos egykori maffiafőnök és közeli társa, Nagy Zsolt voltak az elkövetők.

Nagy Zsolt és a további csallóközi maffiózók ellen a Speciális Büntetőbíróság emel majd vádat. A tárgyalások időpontját egyelőre még nem tűzték ki.

(parameter)


Minden, ami május óta történt a csallóközi maffiaügyben:

Hamis volt Csörgő Judit SIS-igazolványa, most már okirathamisítással is vádolják

Harabinék szabadon engedték a gyilkossággal vádolt Szamaránszky Rolandot

Csonti nem szökött messzire, ebben a csallóközi nyaralóban bújkált

Csörgő Juditnál titkosszolgálati igazolványt találtak a rendőrök

A Híd járási elnöksége felfüggesztette Csörgő Judit párttagságát, aki a csallóközi maffia tagja lehet

Rendőrkézre került Nagy Zsolt alias Csonti, egy erdőben fogták el Csallóközkürt és Felsővámos között!

Megszólalt Horváth Lehel, a tanú, aki végzett Sátor Lajossal

Nem helyezték előzetesbe Sátor és Csonti exét, aki egyben a Híd bősi elnöke is

Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait

Spišiak nem nyilatkozik a szerdahelyi maffiáról, de szorít a zsaruknak

Dunaszerdahelyi maffia - Újabb hét személyt, köztük egy exrendőrt vettek őrizetbe

Öngyilkosságot követett el a börtönben a maffiagyilkossággal vádolt K. Szilveszter

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

Sátor rettegett K. Krisztiántól. Azért végezhettek vele, hogy hallgasson

"Meghaltok k*rvák!" - Écsi Béla tündöklése és bukása

Csonti szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül