Csonti kilenc hónap után előbújt a börtönből

2019. február 12. - 00:00 | Régió

Célegyenesbe fordult a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon zajló csallóközi maffiaper.

Csonti kilenc hónap után előbújt a börtönből
Nagy Zsolt "Csonti" a Specializált Büntetőbíróság tárgyalásán (Fotók: Paraméter)

Hétfőn, február 11-én a bizonytékok ismertetésével, és három tanú meghallgatásával folytatódott a Sátor Lajos nevével fémjelzett dunaszerdahelyi maffia tagjai ellen zajló büntetőper a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében.

Amennyiben a bizonyítási szakaszban lévő eljárás ilyen tempóban halad tovább, márciusban sor kerülhet a záróbeszédekre, és már akár áprilisban – de minden bizonnyal még tavasszal – megszülethet az első fokú ítélet a bűnszervezet működtetésével, illegális cigarettagyártással és kilenc gyilkossággal vádolt alvilági csoportosulás tagjaival szemben.

Hogy közel van már a “finálé”, és a legfontosabb tanúkat már kihallgatták, valamint a legfontosabb bizonyítékok is ismertetésre kerültek, arra abból is következtetni lehet, hogy a vádlottak padja hétfőn igencsak foghíjas volt. Több vizsgálati fogságban lévő személy – Kádár Krisztián, Márik Andor, Szamaránszky Roland – előzőleg beleegyeztek abba, hogy távollétükben menjen végbe a tárgyalás, így ők most nem voltak jelen.

Ennél meglepőbb volt viszont, hogy megjelent az első számú vádlott, Nagy “Csonti” Zsolt, aki legutóbb kilenc hónappal ezelőtt vett részt a tárgyaláson.

Karján sárga szalaggal Nagy Zsolt, a háttérben vádlottársa, Bugár György

Mint ismert, Nagy Zsolt – aki 2016 óta van vizsgálati fogságban – tavaly májusban teljes beismerő vallomást tett, minden ellene felhozott vádpontban – köztük hat gyilkosságban – bűnösnek vallotta magát, azóta nem kívánt jelen lenni a bíróságon, most azonban váratlanul megjelent a tárgyalóteremben. A férfi nem tűnt meggyötörtnek, éppen ellenkezőleg: mosolyogva érkezett. Látszólagos jókedvét csak később sikerült elrontani…

Vesekő és vizsgálati fogság

A bírósági szenátus először a hiányzó Szamaránszky Roland kezelőorvosát hallgatta ki tanúként. Az orvost azért idézték be, mert korábban a “Kis Paprikaként” ismert Szamaránszky azzal indokolta, hogy nem lehetett ott az Écsi Béla és sofőrje ellen 2003 áprilisában elkövetett gyilkosságnál, mert akkoriban veseproblémák miatt kezelték. Sőt, a vádlott ügyvédje tavaly júniusban azt mondta, hogy amikor az orvost meglátogatta, ügyfele egészségügyi kartotékja üres volt.

Hiányzó dokumentumokról azonban a bíróságon szó sem volt. A dunaszerdahelyi sebész a szenátus rendelkezésére bocsátotta Kis Paprika korabeli leleteit, és ismertette, hogy Szamaránszky egy teljesen más, a mindennapi életvitelt nem befolyásoló egészségügyi probléma miatt kereste őt fel többször is 2003 februárjában és májusában, azonban áprilisban, amikor a szóban forgó gyilkosság történt, a vádlott nem fordult meg nála.

“Amikor a páciens belép a rendelőbe, azonnal be van írva a számítógépbe, enélkül nem kap ellátást. Tehát ha ott lett volna a rendelőben, készült volna erről feljegyzés”

– öntött tiszta vizet a pohárba az orvos, hozzátéve, hogy bár Szamaránszky megfordult nála veseproblémákkal, ám ez 2003 végén történt, és rögtön urológus szakorvoshoz irányította őt.

Az orvost követően még két tanú érkezett, egyikük 2010 végén – vagyis Sátor Lajos meggyilkolása idején – a maffiafőnök likvidálásával vádolt Kádár Krisztián és Zakál Ferenc sofőrjeként tevékenykedett, a másik pedig az igazságügyi pszichológus szakértő, Róbert Máthé volt, akit a vádlottak személyiségzavarairól faggattak.

Ezután a különböző bizonyítékokat ismertette a bírósági szenátus, házkutatási jegyzőkönyveket olvastak fel, majd a délutáni órákban – amikor a tárgyalási nap már a végéhez közeledett – értelmet nyert Csonti jelenléte. A vádlott ügyvédje ugyanis szót kért, és kérvényezte, hogy a bíróság enyhítse ügyfele vizsgálati fogságának szigorát.

Ehhez tudni kell, hogy a 2016 májusától három hónapig szökésben lévő Nagy Zsolt a lehető legszigorúbb körülmények között tölti előzetes letartóztatását. Mivel esetében fennáll a tanúk befolyásolásának veszélye, szinte az egész napot egyedül tölti cellájában, továbbá az ügyvédjével történő kapcsolattartást leszámítva csak és kizárólag az illetékes vizsgálótiszt vagy az ügyész engedélyével, és azok ellenőrzése alatt kommunikálhat a külvilággal.

“Nagy Zsolt a vádirat benyújtásának napján bűnösnek vallotta magát, teljes beismerő vallomást tett minden vádpontban, és tekintettel a bizonyítás jelenlegi állására nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tanúkat, a szakértőket vagy vádlottársait befolyásolná, vagy más módon akadályozná a büntetőeljárást”

- érvelt Csonti védőügyvédje. Az ügyész azonnal ellenkezett, és azt javasolta, hogy az első fokú ítélet megszületéséig a bíróság ne változtassa meg a vizsgálati fogság indokait, és annak körülményeit. Nagy Zsolt szemmel láthatóan nem rajongott reakcióért, majd - rövid szünet után - még mielőtt a szenátus dönthetett volna, jelezte: inkább visszavonja kérelmét.

(db)

Korábbi beszámolóink a csallóközi maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

Elnapolták Horváth Lehel kihallgatását

Ott volt a Fontánában, de nem emlékszik semmire

“Talán azt gondolták, istenek”

MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?

Az albári polgármester sofőrje szervezte meg a Sátor-Trnka csúcstalálkozót

„Azt kiabálta, hogy kinyírja az összeset, és Kádárral kezdi, ő lesz az első!”

Sátor sírva fakadt, Kádár izzadt, egymástól rettegtek

Trnka megúszta, neki nem kell a bíróságon magyarázkodnia Sátor Lajos miatt

Lučanskýt Sátor Lajosról vallatták, és megszólalt a tízes gyilkosság túlélője is

Temetőt csináltak a csallóközi határból, sorban kerülnek elő a holttestek