Csonti újabb áldozata került elő a csallóközi föld mélyéről

2020. május 9. - 14:58 | Régió

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) megtalálta az egyik legkeresettebb szlovákiai bűnöző, Pavol Egrecký holttestét - adta hírül a Topky.sk.

Csonti újabb áldozata került elő a csallóközi föld mélyéről
"Csontit", vagyis Nagy Zsoltot a besztercebányai börtön tárgyalótermébe vezetik a csallóközi maffiaper ítélethirdetésének napján, 2019. március 25-én (Fotó: Paraméter)

Egrecký ellen 17 évig volt érvényben körözés, a közelmúltban azonban megtalálták holttestét. Ezt az értesülést a Topky.sk számára az egykori maffiózó hozzátartozói is megerősítették. A portál információi szerint a jelenleg börtönbüntetését töltő Nagy Zsolt mutatta meg a NAKA nyomozóinak azt a Csallóközben lévő helyszínt, ahol annak idején Egreckýt elföldelték.

A rendőrség 2020 januárjában közölte, hogy Pavol Egrecký a legkeresettebb szlovák bűnözők közé tartozik, és továbbra is keresik őt. A hatóságok ekkor már tisztában voltak azzal, hogy az észak-szlovákiai gengsztert a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia tagjai tették el láb alól.

A nyilvánosság 2019-végen, az Elásott igazság című dokumentumkönyvben olvashatott először arról, hogy a férfi milyen körülmények között távozott az élők sorából. A kötetben ez áll:

"Egrecký 2002 decemberében a turócszentmártoni rendőrségről szökött el. Olcsó trükköt alkalmazott: kihallgatás közben kikéredzkedett vécére, ahova bár követte egy rendőr, de a fülkébe már nem ment utána. A gyanúsított ekkor kitörte a második emeleti kisablakot, majd kiugrott rajta, és a zsaruk akkor látták utoljára. Egrecký számos helyen rejtőzködött, mígnem Dunaszerdahelyre került – de ez már az utolsó állomása volt. Még gyilkosságokhoz is asszisztált Csontiéknak, de aztán nem tartotta tiszteletben azt, aki menedéket nyújtott neki. Reisz Andor lakásában rejtőzködött, ahol Andor élettársa és közös kisgyermekük élt. Egy napon aztán kiderült, hogy Egrecký viszonyt folytat Reisz párjával, és a turócszentmártoni férfinak mennie kellett. Egreckýt lelőtték, majd elásták valahol a csallóközi határban, mint oly sok más bűnös vagy épp ártatlan embert is."

Nagy Zsolt a Specializált Büntetőbíróság egyik tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

A Paraméter információi szerint a gyilkosságra egy dunaszerdahelyi társasház mélygarázsában került sor, és a tettes Nagy Zsolt - akkoriban Reisz Andor testőre -, vagyis Csonti volt. Ő nemcsak a testőre, hanem talán legjobb barátja is volt Reisz Andornak, akit a szökésben lévő Sátor Lajos helytartójaként tartottak számon, és akivel pár évvel később, 2006 végén bánt el bestiális módon a dunaszerdahelyi maffia.

Nagy Zsolt jelenleg 22 éves szabadságvesztését tölti, 2019-ben a Specializált Büntetőbíróság hat gyilkosságban mondta ki bűnösnek. Mivel a maffia kivégzőosztagának tagja volt, Csonti áldozatainak száma saját bevallása szerint is több tucatra rúg. Így a közeljövőben valószínűleg újra a vádlottak padjára kerül.

A NAKA rendőrei 2019-ben 12 olyan áldozat holttestét ásták ki Dunaszerdahely környéki illegális sírokból, akiket az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosságot is végrehajtó Sátor-féle bűnszervezet tett el láb alól. A rendőrségi vizsgálat ezzel nem állt meg, a NAKA jelenleg is további holttesteket keres a csallóközi határban.

(db)