Csontváz került elő a föld alól a dunaszerdahelyi Tesco mellett!

2017. március 11. - 15:49 | Régió

A csontvázat az út mellett találták, mintegy 70-80 cm mélységben.

Csontváz került elő a föld alól a dunaszerdahelyi Tesco mellett!
Fotók: Paraméter

Valószínűleg honfoglalás kori az az emberi csontváz, amelyet régészek ástak elő a dunaszerdahelyi Tesco közelében. Ezen a területen a családi házas övezetet alakítanak ki a jövőben. Az építésügyi és a műemlékvédelmi törvényből kifolyólag az illetékes műemlékvédelmi hivatal is részese az engedélyeztetési eljárásnak. A közút már kész, mellőle került elő a csontváz.

„Mi az építtető megbízásából vagyunk itt. Az építkezésekbe a műemlékvédelmi hivatalnak is bele kell egyeznie, és ha úgy ítélik meg, hogy az adott terület fontos lehet ilyen szempontból, akkor ásatásokat kezdeményeznek” – árulta el Takács Mihály régész.

A most talált csontváz egy, a 9-10. században, élt emberhez tartozhatott. Nagy valószínűséggel nőről lehetett szó, amire több jel is utal. „A csontváz elég kicsi, finomak a csontjai, emellett bronz hajkarikák voltak a fején” – hívta fel a figyelmet Mihály.

Hogy mennyi idős lehetett, amikor elhunyt, az e pillanatban pontosan még nem határozható meg, de a régész elárulta, hogy milyen tényezők segítenek ezt megállapítani. „Az egyik oldalon az állkapcsából már hiányoznak a fogai, és teljesen be vannak nőve a foglyukak, tehát még élete folyamán elvesztette sok fogát. Középkorú lehetett, valószínűleg 30 feletti” – szögezte le.

Mielőtt az érintett területet családi házas övezetnek tervezték, mezőgazdaságra használták. „A régi írások említenek Szerdahely környékére egy földvárszerű erődítményt is” – fogalmazott Takács Mihály.

Véleménye szerint ez egy átlagos sírgödör, és elképzelhető, hogy ezt a területet valamikor temetkezési helynek használták, ugyanis korábban az út másik oldalán is találtak szórványosan csontokat, kerámiatöredékeket. A kereszténység felvételével azonban megváltoztak az itt élő népek temetkezési szokásai is.

A most talált lelet esetében még elmondta, hogy ebben a sírgödörben már valamikor átforgatták a földet, a koponyából a felső állkapocs ugyanis hiányzik, és láthatóan le van szakítva, amellett a térdkalács is a mellkas környékéről került elő.

Most egy hosszabb vizsgálati folyamat következik, együttműködve a Komenský Egyetem Természettudományi Karának Antropológiai Tanszékével. „Itt határozzák majd meg minden kétséget kizáróan a nemét, illetve a korát. A talajból vett mintáknál egy metódussal meg fogjuk tudni állapítani, hogy ez a személy innen származik-e. Megtalálhatók-e a fogazatában azok az ásványok, amelyek a talajvízben feloldódnak, és hasonlók. Ez hosszadalmas folyamat, de azt követően a lelet a Csallóközi Múzeumhoz kerül” – hangsúlyozta Takács Mihály.

2010 augusztusában a belvárosi Kondé püspök utcában került elő egy építkezés során két emberi csontváz. Branislav Ivan archeológus akkor úgy nyilatkozott, hogy a leletek a 16-17. századból származhattak, és valószínűleg valamilyen külső támadás által lelték halálukat, mivel az akkori szokások szerint az elhunytakat a katolikus templomok környékére temették.

(sz-t, -nok)