Csúcsfizetésére nem, csak a szolgálati kocsijára panaszkodik a dunaszerdahelyi polgármester

2018. december 17. - 21:25 | Régió

A polgármesterek körében Hájos Zoltán dunaszerdahelyi városvezető rendelkezik a legmagasabb fizetéssel Nagyszombat megyében.

Csúcsfizetésére nem, csak a szolgálati kocsijára panaszkodik a dunaszerdahelyi polgármester
Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A képviselők már rögtön a november 10-i választások után, a képviselő-testület november 26-i alakuló ülésen megszavazták a dunaszerdahelyi polgármester fizetésemelését.

Hogyan számítják ki a polgármester fizetését?

December elsejétől módosultak a polgármesteri fizetésekre vonatkozó törvények. A polgármesterek alapfizetését továbbra is a mindenkori nemzetgazdasági alapbér alapján határozzák meg, ami jelenleg 954 euró. Ezt az összeget szorozzák meg a lakosság száma alapján meghatározott koefficinessel: 10 001-től 20 000 lakosig 2,81-es a szorzó, 20 001-től 50 000 lakosig 3,21-es, 50 001-től 100 000 lakosig pedig a szorzó 3,54-es. Az így kapott összeget a képviselők tovább növelhetik – a korábbi 70 százalék helyett decembertől 60 százalékkal emelhető maximálisan.

Kimaxolták Hájos fizetését

A dunaszerdahelyi polgármester korábbi 3063 eurós fizetése idén 4900 euróra emelkedik.

A képviselők egyhangúlag megszavazták az erről szóló javaslatot, amelyet A. Szabó László alpolgármester terjesztett a plénum elé. A lakosság száma alapján meghatározott koefficienssel megszorzott alapbért a képviselők 60 százalékkal emelték, a javaslatot pedig mind a 20 jelen lévő képviselő megszavazta. A javaslat és a voksolás megtekinthető itt:

Jelenleg tehát Hájos Zoltán a legtöbbet kereső polgármester Nagyszombat megyében, még Peter Bročka, a Dunaszerdahelynél háromszor több lakossal rendelkező megyeszékhely, Nagyszombat polgármestere is kevesebbet visz haza havonta - 4500 eurót -, mint Hájos.

Az Audi már a végét járja?

Nem ez az első alkalom, hogy a polgármester neve pénzügyi kérdések kapcsán merül fel. 2017 tavaszán Hájos 90 ezer eurós – lízinggel együtt 132 ezer eurós –, fullextrás szolgálati Audit vásárolt volna a dunaszerdahelyi adófizetők pénzéből, miután azonban az autóvásárlási szándék közfelháborodást váltott ki, a szerződést néhány héttel később felbontották. A kapcsolódó 2017 márciusi képviselő-testületi vitából itt szemeztünk:

A polgármesternek azóta sem lett új szolgálati verdája, ám úgy tűnik, lassan kezd nála betelni a pohár ez ügyben, nemrég ugyanis a közösségi oldalán panaszkodott a "reprezentációs" célokra használt régi Audijának állapotára.

Nem kizárt tehát, hogy hamarosan ismét napirendre kerülhet a szolgálati autó témája, de az is lehet, hogy a polgármester továbbra is megtűri a „lestrapált”, tízéves Audit.

(fl/db/SITA)