Csúcsok és majdnem csúcsok hétvégéje atlétikában

2020. február 17. - 11:32 | Sport

A férfi rúdugrás mellett az 5 kilométeres utcaifutás világrekordja is megdőlt a hétvégén, s kevés hiányzott ahhoz, hogy férfi 60 méteren és férfi súlylökésben is új csúcs szülessen.

Csúcsok és majdnem csúcsok hétvégéje atlétikában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A sportágban egyértelműen a 20 éves Armand Duplantisról szólt az elmúlt hét. A svéd rúdugró előbb Torunban javította 6,17 méterre a francia Renaud Lavillenie 6,16-os világcsúcsát, majd szombaton Glasgow-ban a 6,18-on is átjutott.

"A közönség óriási energiát adott nekem, én pedig kihasználtam ezt"

- dicsérte szombaton a skót publikumot az ifjú rekorder, aki 30 ezer dollár kapott eredményéért.

Másnap a tavaly mezeifutásban, majd Dohában 10 000 méteren világbajnoki címet nyert ugandai Joshua Cheptegei parádézott: az eddigi rekordon 27 másodpercet javítva nyerte meg a monacói 5 kilométeres utcai futóversenyt.

"Benne volt a fejemben, hogy 13 perc alatt futok ma és amikor éreztem, hogy a lábaim jól bírják a tempót, eldöntöttem, hogy megcsinálom"

- összegezte versenyét a 12:51 perccel célba érő afrikai atléta, aki mögött a második francia Julien Wanders 13:18-cal Európa-csúcsot ért el. Ezen a távon 2017 novembere óta tartanak nyilván hivatalos rekordokat.

A hétvégén rendezték az amerikai fedettpályás országos bajnokságot, melyen férfi 60 méteren Christian Coleman, férfi súlylökésben pedig Ryan Crouser nyújtott parádés teljesítményt. A 100 méteren és 60 méteren is világbajnoki címvédő Coleman óriási fölénnyel nyerte (6.37 másodperc) a vágtaszámot, mindössze három századdal maradt el saját világcsúcsától úgy, hogy a rajt után kifejezetten rosszul kapott lábra és 10 métert követően még hátrányban volt riválisaival szemben.

Férfi súlylökésben az amerikai bajnokság hagyományosan kiélezett csatát és világszínvonalú eredményeket hoz fedettpályán és szabadtéren egyaránt. Idén viszont csak az eredmény tekintetében volt különleges a viadal, mivel az olimpiai címvédő Crouser kiemelkedett a mezőnyből. A 27 éves nehézatléta emlékezetessé tette a versenyt, háromszor lökött 22 méter fölé, negyedik kísérlete pedig 22,60-ig szállt, ami csupán 6 centivel rövidebb honfitársa, Randy Barnes 1989-ben elért világcsúcsánál.

(MTI)

Címkék: atlétika