Csúcson a Celsiusok: ilyen meleget még nem mértek Szlovákiában

Hétfőn megdőlt a Lomnici-csúcson mért, történelmi melegrekord. A levegő legmagasabb nappali hőmérséklete elérte a 19,5 Celsius-fokot. Ennél magasabb hőmérsékletet eddig még nem mértek a csúcson. Erről Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden. Hozzátette: a tegnapi volt az 1940 óta mért legmagasabb hőmérséklet. Ebben az évben kezdte meg működését a Lomnici-csúcson található meteorológiai állomás.

Csúcson a Celsiusok: ilyen meleget még nem mértek Szlovákiában
Illusztráció (wikipédia)

„Hétfőig a legmelegebb július 1-je az 1987-es volt a Lomnici-csúcson, akkor 17,3 fokot mértek. Az eddigi júliusi melegrekordot 2005. július 30-án jegyezték fel, akkor 18 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Az eddigi legmagasabb levegőhőmérséklet - 19,3 Celsius-fok - pedig 1998. augusztus 3-ához kötődik. Tegnap mindhárom rekordérték – a napi, a havi és az abszolút melegrekord is - megdőlt” – fejtette ki Faško.

Július első napján Szlovákia több más hegyvidéki mérőállomásán is megdőlt a melegrekord. A Chopok hegycsúcson például 20,1, Csorbatón pedig 28,7 fokot mértek. Megdőlt vagy megismétlődött a 2012-es melegrekord az Árva északi részén fekvő Ljeszek (Liesek) községben (31,9 fok), Gánócon (Gánovce; 32,3 fok), Sztropkón (Stropkov; 32,9 fok), Poprádon (33,7 fok), Szepesolaszin (Spišské Vlachy; 33,9 fok) és Podolinban (Podolínec; 34,6 fok) is. 

Nyugat-Szlovákiában szintén sorra dőltek meg a hét évvel ezelőtti melegrekordok. A pozsonyi repülőtéren 36,3 fokot, a Koliba mérőállomáson 36 fokot, az erdőháti Konyha (Kuchyňa) községben pedig 37,6 fokot mértek.

Rendkívül meleg volt az idei június is. Helyenként a maximális hőmérsékleti értékek meghaladták a 35 fokot. „Az idei június annyiban volt különleges, hogy május végéig hideg volt az idő, majd éppen június 1-jével jött a felmelegedés, és a meleg levegő áramlása kitartott az egész hónap folyamán. A legmelegebb a hónap végén volt” – részletezte Faško, rámutatva, hogy a hőség még intenzívebb volt Európa más részein. Június 28-án például 45,9 fokot mértek a dél-franciaországi Gallargues-le-Montueux községben, június 26-án pedig 38,9 fokot a csehországi Doksany községben. Ausztria és Németország alpesi mérőállomásain pár nappal ezelőtt szintén megdőltek a történelmi melegrekordok. 

A hőhullámokat az elmúlt hónapban átmeneti lehűlések szakították meg. Faško ezzel kapcsolatban rámutatott: a június a nyár első hónapja, és a környezet még nem hevült fel annyira, hogy elősegítse a hosszan tartó, szünet nélküli forróságot. 

A klimatológus szerint a hőmérséklet ezen a héten is meghaladhatja majd a 30 fokot, de már nem lesz akkora a hőség, mint az elmúlt napokban volt. Jövő hét elején további lehűlésre van kilátás.

TASR