Csúcsra nőtt az európai gázár, leállt a gáztovábbítás Németország felé

2021. december 21. - 10:59 | Külföld

Október óta legmagasabb szintre emelkedett, majd történelmi csúcsot döntött az európai gázár arra a hírre, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé.

A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz most nyugatról keletre áramlik. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében a keddi kereskedés kezdetén 154,35 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként 1800 dollárnak felel meg, ami október eleje óta a legmagasabb ár.

Röviddel 13 óra után viszont már 174,61 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként 2039 dollárnak felel meg, ami történelmi csúcs.

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálata kulcsfontosságú, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.

A messze legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom előrejelzése szerint idei termelése várhatóan 55 milliárd köbméterrel nő a tavalyihoz képest, meghaladja az 510 milliárd köbmétert, ami 10 éves csúcs.


(MTI)

Címkék: gáz, földgáz, gázár