Csúcsra törhet a jövőben a dunaszerdahelyi kézilabda

A dunaszerdahelyi városi kézilabdaklub tavaszi idényéről, az utánpótlásról, illetve a regionális kézilabdaközpontban folytatott munkáról tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a klub tisztviselői, edzői.

Csúcsra törhet a jövőben a dunaszerdahelyi kézilabda
Balról: Renáta Hadasová-Jančárová, Brunczvik Tünde, Horváth Zoltán és Prikler Silvia (Fotók: Paraméter)

Az MŠK a múlt héten kezdte a tavaszi idényt Galgócon, ahol háromgólos vereséget szenvedett a bajnokságban második helyezett hazai gárdától. A lányok a bajnokságban az ötödik helyen állnak, két pontra, tehát egy győzelemre az élen tanyázó Intertől, amelyet a következő fordulóban, szombaton 17.30-kor házigazdaként fogadnak a dunaszerdahelyi sportcsarnokban.

Prikler Silvia edző a múlt heti mérkőzést úgy értékelte, hogy a kiváló téli felkészülésük után jobb eredményt vártak, ugyanakkor a galgóciak a bajnokság egyik legjobb csapatát adják, és a dunaszerdahelyi lányok közül a mérkőzés folyamán többen is kisebb sérülést szenvedtek. Kiemelte a csapat kondícióját, ami a jövőben is sokat segíthet a mérkőzések végén. Ez pedig tulajdonképpen annak tudható be, hogy hetente két kondiedzést tartanak, sokat futnak és erősítenek.

Leszögezte, hogy a bajnokság kezdetén semmilyen kimondott céljuk nem volt a helyezéseket illetően, mivel tavaly jutottak fel a második ligából.

„Először úgy nézett ki, hogy akármilyen eredményt érünk el, ha nem esünk vissza a II. ligába, az jó. Ezen már módosítottam, és az első hatban benne szeretnénk lenni, ami reális” – húzta alá Prikler.

Brunczvik Tünde csapatvezető az utánpótlás csapatok teljesítményéről számolt be, kifejtve, hogy az idősebb serdülőknek kicsit nehezebben megy a felsőbb bajnokságban való érvényesülés, a többi korosztályos csapatuk viszont előkelő pozíciót foglal el az aktuális bajnokságában.

„Nem az eredmény számít, a lényeg, hogy minden gyerek játsszon”

– szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy a Szabó Gyula és a Vámbéry Alapiskolák után a Kodályt és a Jilemnickýt is sikerült bevonni a csapat vérkeringésébe. Elárulta azt is, hogy az idősebb és a fiatalabb serdülők közül is akadnak többen, akiket behívtak a korosztályos válogatottba.

Renáta Hadasová-Jančárová, a regionális kézilabdaközpont vezetője arról beszélt, hogyan sajátítják el azt a metodikát, amelyet a kézilabda-szövetség kiadott. „Ez minket is más irányba visz, és nem egyszerű, mivel egyik napról a másikra nem lehet átállni. Próbáljuk az ificsapatokat bekapcsolni, figyeljük az edzéseiket, jövőre pedig a serdülők következhetnek” – mondta.

Horváth Zoltán klubelnök, dunaszerdahelyi alpolgármester a klub működésének hátteréről elárulta, hogy annak anyagi helyzete stabil. Kiemelte a lányok utaztatásának megoldását, amit korábban a szülők, családtagok maguk oldottak meg vagy pedig a csapat személyszállítással foglalkozó vállalkozókkal, most viszont már autóbusszal szállítják a nagycsapat tagjait a meccsekre. Emiatt van, hogy a klub költségeinek tekintélyes részét, a harmadát az utazás teszi ki.

A klub legfőbb támogatója egyébként a város, további támogatást élvez főszponzoraitól, illetve bevételi forrásának tekinthetők a 2%-os adófelajánlások is. A csapattagok viszont amatőrök, juttatásokat nem kapnak a játékukért.
Összesen több mint 200 regisztrált játékosa van különböző korosztályokban, míg a legkisebb gyerekek nem regisztrált játékosként az előkészítőben, szivacskézilabdában teljesítenek.
A csapat felkészülése során a DAC klub infrastruktúráját, városi sportklubként regenerációra pedig a termálfürdő egységeit is használhatja.

Horváth maga is emlékeztetett arra, hogy a tavalyi szezonban létezett teljesítménykényszer, mivel szerettek volna feljutni az I. ligába, idén ugyanakkor a tisztes helytállás a cél. „Úgy gondolom, a lányok a várakozáshoz méltóan teljesítenek, és egy szerethető csapattá növik ki magukat, és ez látszott abból, ahogy a látogatottság hétről hétre emelkedett a csarnokban” – hangsúlyozta.

Úgy véli, azért is szerethető a dunaszerdahelyi csapat, mert itt nevelkedett lányokból áll, ugyanakkor ha újabb, magasabb célokat tűznek ki maguk elé, mint például a cseh-szlovák MOL Ligába való feljutást, abban az esetben az anyagi háttér és az állomány további bővítésére lesz szükség.

„Ha a csapat játékosállományban fel tud jutni oda, hogy alkalmas legyen az Extraligában való szereplésre, akkor az anyagi hátteret meg is fogjuk találni hozzá. Ma viszont elképzelhetetlen, hogy a legmagasabb ligában teljes mértékben amatőrként játszanak. Ahhoz ugyanis, hogy valaki a sportra tudjon összpontosítani, anyagi biztonságra is szüksége van, mert létbizonytalanságban nem lehet csúcsteljesítményt nyújtani, sem elvárni”

– folytatta.

Figyelmeztetett, a klubot olyan alapokra igyekszenek építeni, hogy megállja a helyét, bármi áll előtte.

(SzT)