Csúszhat a klub-vb és még a vb-selejtezők miatt is aggódhatunk a járvány miatt

2020. szeptember 19. - 10:58 | Sport

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint valószínűleg idén év végén nem tudják megrendezni a klubvilágbajnokságot, illetve valódi problémát jelent és bizonyos esetekben a megszokott lebonyolítástól való eltérést eredményezheti, hogy a 2022-es katari világbajnokság selejtezőit a koronavírus-járvány miatt sorra halasztani kellett.

Csúszhat a klub-vb és még a vb-selejtezők miatt is aggódhatunk a járvány miatt
Gianni Infantino FIFA-elnök

"Az egészségügyi hatóságok kezében vagyunk, és még nagyobb lesz a baj, ha a pandémia nem enyhül, vagy nem szűnik meg, és nem tudunk a megszokott módon játszani" - nyilatkozta az 50 éves sportvezető pénteken a FIFA online kongresszusa után.

A dél-amerikai vb-selejtezőknek márciusban kellett volna kezdődniük, de csak októberben indulhatnak el, míg az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség válogatottjainak selejtezősorozata szeptemberről márciusra került át. Az ázsiai kvalifikációból hat játéknapot kellett eddig elhalasztani.

Infantino jelezte, a FIFA 2022 januárjára további válogatott játéknapokat iktatott be a versenynaptárba, és hasonló lehetőségeket keres, de ez az európai egyesületeket "fel fogja bosszantani", mert el kell majd engedniük a futballistákat a nemzeti együttesekhez.

Az elnök szerint alternatívát jelenthet, hogy ezeknek a játéknapoknak a keretében ne kettő, hanem három meccset játsszanak le a csapatok, vagy egy adott helyszínen kerüljön sor az összecsapásokra az oda-visszavágós párharcok helyett.

Infantino hozzátette, azzal, hogy a 2022-es katari vb-re a nyári időszak helyett novemberben és decemberben kerül sor, a FIFA nyert némi időt a versenynaptár kialakítása szempontjából.

A klubvilágbajnokságról úgy nyilatkozott, hogy valószínűtlen az esemény tervezett év végi megrendezése, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy esetleg 2021 elején pótolják a hétcsapatos tornát.

"Egyes földrészeken a halasztások miatt valószínűleg nem ér véget a Bajnokok Ligája küzdelme decemberig" - indokolta a FIFA-elnök.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: FIFA, foci-vb