Csütörtökön 64-szer riasztották a mentősöket a hőség okozta rosszullét miatt

Csütörtökön 64-szer riasztották a mentősöket a hőség okozta rosszullét miatt. A legtöbben, összesen 11-en, Besztercebánya megyében lettek rosszul, a legkevesebben pedig Nyitra megyében, ahol 4 esetben kellett segítséget hívni. A TASR-t Alena Krčová, az Egészségügyi Mentőszolgálat műveleti központjának (OSZZS) a szóvivője tájékoztatta.

A mentősök ismételten arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy ügyeljenek rosszullét megelőzésére. 11:00 és 15:00 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, ezenkívül oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A magas hőmérséklet mindenki szervezetét megterheli, a legnagyobb veszélyben azonban a gyermekek, az idősek és a betegek vannak. 

„Ha mégis a napon kell tartózkodnunk, nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő fejfedő viseléséről. A folyadékpótlásnak folyamatosnak kell lennie egész nap, és nem szabad megvárni a szomjúság érzetét. A csapvíz, ásványvíz, valamint a hígított gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása a legmegfelelőbb. A kávé csak mértékkel, az alkoholos italok fogyasztása pedig egyáltalán nem ajánlott, mert ez tágítja az ereket“ – magyarázta Krčová.

„Ha a megelőző intézkedések ellenére is egészségi problémák jelentkeznek a szervezet túlhevülése miatt, a pácienst le kell hűteni, a folyadékot pedig apránként kell pótolni. Az egészségi állapot romlása esetén hívják a 155-ös segélyhívószámot, amelyen további tanácsokat kaphatnak“ – tette hozzá.


TASR