Csütörtökön átruccanna Magyarországra? Itt vannak a tudnivalók a lehetőségekről

2020. május 19. - 21:21 | Belföld

Csütörtök reggeltől a szlovákiai lakhellyel rendelkező személyek újra szabadon utazhatnak összesen nyolc országba. A rendőrség a közösségi oldalán arra figyelmeztet, hogy a kiutazás előtt ellenőrizzük a külügyminisztérium weboldalán, milyen feltételek mellett juthatunk be abba a célországba, ahonnan 24 óra elteltével vissza kell térnünk Szlovákiába, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen formaságokat.

Csütörtökön átruccanna Magyarországra? Itt vannak a tudnivalók a lehetőségekről
FacebookÚÁ

"Például csak azok a szlovák állampolgárok juthatnak be Magyarország területére, akiknek állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélye - lakcímkártyája - van az országban. Ausztria csak a rendszeres ellenőrzéseket szüntette meg, de a véletlenszerűeket nem szünteti meg, és az összes rendelete hatályban marad" - vázolta a rendőrség a helyzetet.

Ahogy arról beszámoltunk, aki Csehországba és Ausztriába akar utazni, azoknak – bizonyos kivételektől eltekintve – friss COVID -teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben 14 napos karantént kockáztatnak. A két ország esetében június közepétől várható enyhítés, de Csehország akár már június 8-tól engedélyezheti a szabad belépést az országba, tájékoztatott Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter. A kitazás feltételeiről, a szükséges űrlapról itt olvashatnak.

A magyar külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az országba való belépés enyhítése hamarosan megtörténhet. „Örülünk az osztrák és szlovák könnyítő intézkedéseknek, a kölcsönösség biztosítására alkalmas döntéseket hamarosan mi is megtárgyaljuk” – írta kedden Szijjártó Péter.

Igor Matovič hétfőn jelentette be, hogy nyolc célországban (Magyarország, Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Svájc, Németország) legfeljebb 24 órát lehet majd eltölteni anélkül, hogy a Szlovákiába történő visszatéréskor állami karanténba kelljen vonulni. Ha viszont a kiutazás és a visszatérés között több, mint 24 óra telik el, az utazók állami karanténközpontba kerülnek.

TASR/para