Csütörtökön délután lesz a júniusi választásról szóló rendkívüli parlamenti ülés

2023. február 15. - 21:04 | Belföld

Csütörtökön (február 16.) délután 14 órakor kezdődik a júniusi előrehozott választásról szóló rendkívüli parlamenti ülés. Azt követően újabb rendkívüli üléssel folytatja a parlament, melynek témája a Szlovákiában levő MiG-29-es vadászgépek átadása Ukrajnának. A rendkívüli üléseket az ellenzéki Smer-SD kezdeményezésére Boris Kollár (Sme rodina) házelnök hívta össze.

Csütörtökön délután lesz a júniusi választásról szóló rendkívüli parlamenti ülés
Illusztrációs felvétel (TASR)

A Smer-SD ellenzi, hogy szeptemberben legyen az előrehozott választás, június 24-i dátumot javasol. Robert Fico, a párt elnöke kijelentette, elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet, amikor a megbízott „kormány azt csinál, amit akar”.

A MiG-ekről szóló rendkívüli ülést azután kezdeményezte újra a Smer-SD, hogy a parlament a héten nem szavazta meg az ugyanebben a témában összehívott 84. ülés megnyitását. A párt azt szeretné, ha a parlament határozatban tiltaná meg a MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának. Fico emlékeztetett, hogy jelenleg csupán ideiglenesen megbízott kormánya van az országnak, korlátozott jogkörökkel, ezért a vadászgépek Ukrajnába küldése sértené az alkotmányt.

TASR