Csütörtökön ismerteti a Smer-SD az egyetlen népszavazási kérdését

2022. május 30. - 18:51 | Belföld

Csütörtökön (június 2.), besztercebányai ülésén ismerteti a Smer-SD elnöksége az egyetlen népszavazási kérdését – jelentette be Robert Fico pártelnök. Szerinte a népszavazást az őszi önkormányzati választásokkal egy napon lehetne megtartani.

Csütörtökön ismerteti a Smer-SD az egyetlen népszavazási kérdését
Robert Fico (TASR)

„A munkaadók és a munkavállalók, a városok és falvak, a nyugdíjasok, az antifasiszta harcosok, egyetemek, a többi politikai párt, mindenki bejelentheti, hogy készek aláírásokat gyűjteni a népszavazás kiírásához” – mondta Fico. Nyilatkozatát Ján Mažgút, a Smer-SD sajtóosztályának vezetője juttatta el a TASR-nek.

Fico leszögezte, hogy az előrehozott választásról szóló népszavazás az egyetlen mód, hogy „megszabaduljunk ettől az alkalmatlan, és az egész országnak ártó kormánytól”. Üdvözölte, hogy más ellenzéki pártok is osztják ezt a véleményt.

A Hlas-SD hétfőn kijelentette, ahhoz, hogy a referendum sikeres legyen, csupán egyetlen kérdést szabad népszavazásra bocsátani, a többi ellenzéki párttól azt kérte, hogy ebben a szellemben működjenek együtt. Szavai szerint az egy népszavazási kérdés megfogalmazása is nehéz lesz, mivel tartalmaznia kell az alkotmánymódosítást, a választási időszak népakarat általi lerövidítését és az előrehozott választás kiírását is.

Miután tavaly az ellenzék összegyűjtötte az előrehozott választással kapcsolatos népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület leszögezte, hogy a parlament megbízatási idejének lerövidítésére vonatkozó kérdés alkotmánysértő. Ezután néhány kormánypárti politikus elképzelhetőnek nevezte az alkotmány módosítását olyan értelemben, hogy legyen lehetőség népszavazást kiírni az előrehozott parlamenti választásról.

TASR