Csütörtökön lesz a parlament rendkívüli ülése

2022. december 2. - 14:59 | Belföld

Jövő csütörtökön (december 8.) 14 órakor kezdődik a kormány leváltásáról szóló rendkívüli ülés – tájékoztatott a házbizottság pénteki ülését követően Boris Kollár (Sme rodina) házelnök. A szavazásra feltehetően kedden, december 13-án 11 órakor kerülhet sor.

Csütörtökön lesz a parlament rendkívüli ülése
Fotó: TASR

A Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítványt az SaS kezdeményezte, állítása szerint a kormány már képtelen segíteni az embereknek és feladta a maffia és a korrupció elleni harcot. A rendkívüli ülés összehívásához szükséges hiányzó aláírásokat a Hlas-SD képviselői biztosították az SaS-nek.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint az SaS ismét egy demokratikus, a korrupció ellen harcoló kormányt akar megbuktatni, 12 év alatt a harmadikat. Heger és Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is visszautasítja Sulík kijelentését, hogy a kormány már képtelen segíteni az embereknek és feladta a korrupció elleni harcot. Matovič szerint Sulík bosszújáról van szó.

Sulík leszögezte, az SaS mind a 20 képviselője a kormány visszahívására fog szavazni. A Hlas-SD képviselői szintén támogatják a javaslatot. A Smer-SD bejelentette, mindig támogatni fog minden leváltási kísérletet, legyen szó csupán egy-egy miniszterről, vagy az egész kormányról.

Martin Borguľa, a Sme rodina képviselője a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltására tett sikertelen kísérlet után szintén azt nyilatkozta, támogatni fogja az egész kormány visszahívását. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke elmondta, beszél Borguľával arról, hogy megváltoztatható-e még a véleménye.

Tomáš Valášek képviselő (frakció nélkül – Progresívne Slovensko) azt mondta, még nem tudja, hogy a kormány megbuktatására szavaz-e, a PS elnöksége megvitatja a helyzetet.


(TASR)