Csütörtökön sem született megállapodás, akár az utolsó kérdésen is bukhat az MKP, a Híd és az Összefogás együttműködése

2020. december 10. - 20:47 | Belföld

Az MKP, a Híd és az Összefogás csütörtökön sem tudta befejezni az együttműködési tárgyalásokat, pedig már alig van nyitott kérdés, tudta meg a Paraméter. A felek várhatóan jövő hét elején megpróbálják lezárni az augusztusban elindult tárgyalássorozatot, de az is lehet, hogy már pénteken előrelépnek.

Csütörtökön sem született megállapodás, akár az utolsó kérdésen is bukhat az MKP, a Híd és az Összefogás együttműködése
Fotó: Cséfalvay Á. András

Habár november végén már Forró Krisztián, az MKP elnöke is arról beszélt, hogy karácsony előtt meg lesz a megállapodás, még két héttel karácsony előtt, a csütörtök délutáni tárgyaláson sem sikerült minden kérdést lezárni. A Paraméter információi szerint az Összefogás nem akar beleegyezni egy olyan feltételbe, amelyben látszólag már hónapokkal korábban is egyetértés volt. A felek várhatóan jövő héten ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

Pénteken párton belül értékelnek

Egy másik olvasat szerint azonban már akár pénteken komolyabb előrelépés történhet, miután a pártok vezető testületei átnézik a tárgyalódelegációk által elért eredményt. Részleteket ugyan nem árulnak el a tárgyalások állásáról, de korábban az már kiderült, hogy a programtézisekben megállapodtak.

Az MKP 50 százaléka biztos

A nyitott kérdések még az új párt szerkezeti felépítésében, a három párt befolyásának elosztásában voltak.

Az biztosnak látszott korábban, hogy a párt vezető testületeiben az MKP 50 százalékos arányban képviseltetheti magát, és ő adhatja az új párt elnökét is.

Ezt állítólag nem kérdőjelezte meg senki, enélkül az MKP nem is menne bele egy alkuba. Megegyezés volt abban is, hogy három platformot hoznak létre, és a platformok közti erőviszonyok mutatják majd meg az egyes elődpártok erejét az új párton belül.

Osztozik a Híd és az Összefogás

A Híd és az Összefogás közti arány volt kérdéses, pedig korábban arról lehetett hallani, hogy az MKP 50 százalékos befolyása mellett hozzávetőlegesen a Híd 33, az Összefogás pedig 17 százalékkal képviseltetheti magát az új párt testületeiben (máshogy kifejezve 3:2:1 arányt fogadtak volna el MKP:Híd:Összefogás viszonylatban). Információink szerint az Összefogás az utóbbi hetekben tartott megbeszéléseken rendszeresen előáll azzal is, hogy

a pártok közti erőviszonyokat előválasztással állapítsák meg, de ezzel a másik két pártról mindig visszapattan.

Ez az információ is azt erősíti, hogy az új párton belüli erőmegosztás az, amin folyik a huzavona, az Összefogás feltehetően elégedetlen a neki szánt egyhatod résszel.

A megegyezést a pártszerveknek is jóvá kell hagyniuk

A tárgyalódelegációk által kialkudott megállapodást még jóvá kell hagyniuk az egyes pártok döntéshozó szerveinek is – elnökség, országos tanács –, ami általában az MKP esetében a legkockázatosabb. Mivel új párt jön majd létre, az egyesülésbe bele kell egyeznie a pártok országos tanácsának, és a létrejötte után a közgyűléseknek is ki kell mondaniuk a párt megszűnését.

- lpj -