Csütörtöktől ismét életbe lép a veszélyhelyzet Szlovákiában!

2020. szeptember 30. - 12:16 | Belföld

Szlovákiában október 1-jétől, csütörtöktől ismét életbe lép a veszélyhelyzet a koronavírus-járvány miatt.

Csütörtöktől ismét életbe lép a veszélyhelyzet Szlovákiában!
Fotó: TASR - illusztráció

A kormány a szerdai ülésén döntött a veszélyhelyzet ismételt bevezetéséről.

A tavaszival ellentétben ezúttal általános veszélyhelyzet lép életbe csütörtöktől, amely nemcsak az egészségügyre fog vonatkozni, hanem az élet minden területére kiterjedhet.

A veszélyhelyzet egyelőre 45 napig lesz érvényben.

"Meglátjuk, milyen hatással lesznek a mindenszentekkel kapcsolatos utazások, és majd ezt követően döntünk, hogy meghosszabbítjuk-e, vagy visszatérhetünk-e a normális kerékvágásba" - nyilatkozta a kormányülés után Igor Matovič kormányfő.

Ami az egészségügyet illeti, a veszélyhelyzet idején egyszerűbben és gyorsabban lehet az egészségügyi segédeszközöket eljuttatni egyik helyről a másikra, de hasonlóan az egyes kórházak alkalmazottai is áthelyezhetők más részlegre munkaerőhiány esetén.

Az egészségügyi alkalmazottak a veszélyhelyzet idején nem hirdethetnek sztrájkot. Ugyanakkor az általános veszélyhelyzet idején korlátozhatják az emberek alapvető szabadságjogait, korlátozhatják a szabad mozgást, kijárási tilalmat rendelhetnek el bizonyos időre, vagy belépési tilalmat veszélyes területre. A kormány ugyanígy korlátozhatja a gyülekezéshez való jogot is.

A miniszterelnök kedden elmondta, a veszélyhelyzet kihirdetésére főleg amiatt van szükség, mert senki sem tudhatja, hogyan alakul a jövőben a koronavírus-helyzet. Matovič főleg a kórházak és a szociális intézetek miatt aggódik. Rámutatott, hogy pillanatnyilag az állam kezei meg vannak kötve, ha szükséghelyzet áll fenn, és gyorsan kell gondoskodni például védőfelszerelések vagy tesztek kiszállításáról. Mint fogalmazott, szükségünk van erre a 'tartalék fegyverre'.

Kedden a kormánykoalíció négy pártja négy különböző véleményt fogalmazott meg a veszélyhelyzettel kapcsolatban. Az SaS korábban azt szorgalmazta, hogy csak az egészségügyi ellátás területén hirdessenek veszélyhelyzetet. „Mindent megteszek azért, hogy ne legyen gazdasági lockdown, legfeljebb társadalmi” - jelentette ki a gazdasági miniszter.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter hozzátette, a veszélyhelyzetet azért vezetjük be, hogy „felkészültek legyünk, ha még magasabbak lesznek a fertőzésszámok, és gyorsabban lehessen intézkedni”. Hozzátette, javasolni fogja a kormányban az állandó válságstáb újbóli létrehozását.

Ján Mičovský földművelési miniszter (OĽANO) azt mondta, az ország érdekei miatt és az emberek egészsége védelmében kell bevezetni az intézkedéseket, „a veszélyhelyzet kihirdetése elkerülhetetlen, és én mindig a szigorúbb intézkedéseket fogom támogatni a lazább szabályokkal szemben”.

Legutóbb tavasszal március 16-án hirdetett veszélyhelyzetet a kormány az egészségügyben, és június 14-ig volt érvényben. A kormány által március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet azóta is érvényben van.

Veszélyhelyzetet legfeljebb 90 napra lehet hirdetni. Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok, és kötelezettségek szabhatók ki a közvetlenül veszélyeztetett területeken. Veszélyhelyzetet akkor hirdethet a kormány, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberek egészségét és életét.


(TASR/para)