Csütörtöktől ismét lehet ingázni a szlovák-magyar határ mentén – 40 személyt hazaengednek Bősről

2020. március 18. - 15:58 | Belföld

Még néhány információ elhangzott a válságstáb ülése után, ezeket foglaljuk most össze.

Csütörtöktől ismét lehet ingázni a szlovák-magyar határ mentén – 40 személyt hazaengednek Bősről
Fotó: TASR

1. INGÁZÁS

Denisa Saková belügyminiszter bejelentette, hogy csütörtöktől megújul egy aprócska határ menti kapcsolat Szlovákia és Magyarország között, ugyanis reggel hattól ismét ingázhatnak a két ország állampolgárai 30 kilométeres körzetben a munkahelyükre.

"Azok a szlovák állampolgárok, akik a magyar határtól legfeljebb 30 kilométerre élnek vagy dolgoznak, anélkül mozoghatnak a határon, hogy 14 napos karanténba kellene vonulniuk" - szögezte le Saková azzal, hogy ugyanez lesz érvényes a Szlovákiában élő magyar állampolgárokra.

Ez azt jelentheti, hogy a Rajkán élő szlovákiaiak beutazhatnak Pozsonyba, a szlovák oldalról pedig a Győrben, Komáromban, illetve Esztergomban dolgozók is átmehetnek a határon.

2. KAMIONFORGALOM

Saková arról is beszámolt, hogy egyeztet magyar kollégájával, Pintér Sándorral arról, hogy a határellenőrzést erősítsék meg személyzetileg vagy pedig enyhítsék, mivel súlyos kamionsorok alakultak ki a szlovákiai oldalon.

"A rendőrség azt kapta feladatul, hogy egy tranzitfolyosót biztosítson dél-észak vagy nyugat-kelet irányban" - szögezte le.

Ajánlott útvonalak a kamionforgalomra:

3. BŐSI KARANTÉN

Az első 40 személy esetében a koronavírus-teszt eredménye negatív lett, így őket hazaengedik, de továbbra is be kell tartaniuk a 14 napos otthoni karantént, ami a külföldről hazaérkezőkre vonatkozik.

Hétfő estig 155 személyt helyeztek el a bősi karanténközpontban, akiknek a szállás ingyenes, az ellátásért viszont fizetniük kell.

4. MOZGÁSKORLÁTOZÁS

A telekommunikációs operátorok adatai alapján jóval kevesebben vagyunk mozgásban. Némelyik operátor a hozzá tartozó SIM-kártyák felénél mutatott ki csak mozgást, a többiek csupán a lakhelyük közelében mozognak. Összesítve ez a mozgás mintegy 30%-kal csökkent az összes mobiloperátor adatai alapján.

Peter Pellegrini ugyanakkor bejelentette, hogy ha ez a helyzet változna, vagyis jóval többen és többet utaznának, akkor országos veszélyhelyzetet vezetnek be az emberek mozgásának korlátozására vonatkozóan is.

(TASR)