Csütörtöktől már a 16 éven felüliek is regisztrálhatnak az oltásra Szlovákiában!

2021. április 27. - 14:35 | Belföld

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kedden a Markíza Na telo plus című adásában közölte, csütörtöktől (április 29.) megnyitják a koronavírus elleni vakcinára történő regisztrációt a 16 éven felüliek számára.

Csütörtöktől már a 16 éven felüliek is regisztrálhatnak az oltásra Szlovákiában!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A regisztrációt követően életkor szerint csoportosítják majd az érdeklődőket, illetve figyelembe veszik a krónikus betegségeket is.

A miniszter elmondta, továbbra sem választhatunk a vakcinák közül, a jelenlegi vakcinaellátást figyelembe véve ez kontraproduktív lenne - mondta.

Az újítás, miszerint a 70 éven felüli nyugdíjast oltásra kísérő személy is megkaphatja a vakcinát, nem csak az illető családtagjára vonatkozik, hanem bárkire, aki elkíséri az oltásra.

A miniszter szerint ha május végéig megérkezik Szlovákiába az egymillió adag Pfizer/BioNTech vakcina, amelyet korábban ígértek, megközelítőleg június végig mindenki megkaphatja a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, aki szeretné beoltatni magát.

Az egészségügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint a gyülekezési korlátozást egy hét múlva felülvizsgálhatják, de szerinte még legalább két-három hétig érvényben marad a rendelkezés. A miniszter szerint tekintettel a világjárványra és a kórházakban uralkodó „nem teljesen stabil” helyzetre, továbbra is szükség van arra, hogy érvényben maradjon a veszélyhelyzet.

Elmondta, hogy az országos tesztelés kérdését június végéig meg kell oldani, mivel akkor több mobil tesztelőpont szerződése lejár. A miniszter arra számít, hogy a nyári szezon után megérkezik az új típusú koronavírus-járvány harmadik hulláma, és vele együtt az új vírusmutációk. A szennyvizet is ellenőrizni akarja, és csak a járványgócokban tesztelni. A tárcavezető azt mondta, reméli, sikerül nyomon követni a fertőzöttek kontaktusait.

Lengvarský feltételezi, hogy minisztersége ideje alatt foglalkozhat a pozsonyi Rázsochy kórház kérdésével is. Jelezte, hogy a kórházakat reprofilizálják, és optimalizálják a működésüket. Azt nem gondolja, hogy a jelenlegi kormányzati ciklusban bevezetnék, hogy csak egy egészségbiztosító működjön.

(TASR/tvnoviny.sk)

Címkék: oltás, koronavírus