Csütörtöktől oltanak a Szputnyik V-vel a losonci kórházban

2021. június 8. - 15:18 | Régió

Csütörtökön kezdenek oltani a losonci kórházban a Szputnyik V vakcinával. Daniela Pršebicová, a kórház igazgatója megerősítette a TASR hírügynökségnek, hogy Besztercebánya megyében csütörtökön adják be az első jelentkezőknek a még nem regisztrált COVID-19 elleni vakcinát.

Csütörtöktől oltanak a Szputnyik V-vel a losonci kórházban
Fotó: TASR/AP

A Szputnyik V vakcinát fagyasztóládákban tárolja a kórház, Pršebicová tájékoztatása szerint semmilyen más különleges intézkedésre nincs szükség. Az igazgató hozzátette, naponta 150 embert tudnak beoltani.

„A vakcina iránti érdeklődés a 60 év feletti lakosok körében a legnagyobb, ők bíznak leginkább az orosz vakcinákban. Sokan kérdezik, miért csak itt, Szlovákiában van korhatárhoz kötve ennek a vakcinának a beadása. Ezt a szlovák állampolgárokkal szembeni diszkriminációnak tartják" - tette hozzá Pršebicová.

Egy orosz dokumentumra hivatkozva a vakcina korhatár nélküli használatát javasolta Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter is, a dokumentumot a múlt hét végén küldte el a vakcina gyártója a szlovák egészségügyi minisztériumnak. A minisztérium közölte, elemzik a dokumentumot, az eredményekről tájékoztatni fognak. A nem regisztrált vakcinára június eleje óta regisztrálhatnak a 18 és 60 év közötti lakosok.

A Szputnyik V vakcinával hétfő óta oltanak Szlovákiában, Pozsony és Zsolna megyében, kedd óta pedig Nyitra megyében. Csütörtökön Losonc mellett a Trencséni járásban is megkezdődik az orosz vakcina beadása. Kassa, Eperjes és Nagyszombat megyében a hétvégén kezdenek oltani a Szputnyik V-vel.


(TASR)

Címkék: Losonc, Szputnyik V