Cukorfogyasztásban még az USA-t is megelőzzük, alkoholfogyasztásban is jóval az átlag felett Szlovákia

2021. november 19. - 15:57 | Belföld

Az étrendi kockázatok tekintetében Szlovákia az OECD országai közül az egyik legrosszabb helyen áll.

Cukorfogyasztásban még az USA-t is megelőzzük, alkoholfogyasztásban is jóval az átlag felett Szlovákia
Fotó: TASR - illusztráció

A cukorfogyasztás tekintetében megelőzzük az USA-t is, erről pedig elsősorban az tehet, hogy különösen szeretjük a cukros üdítőitalokat.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás kapcsán sem áll Szlovákia fényesen. „A 47 európai országgal összevetve, ami a helytelen táplálkozás miatt kialakult a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő haláleseteket illeti, Szlovákia a hetedik legrosszabb helyen áll” – mondja Martin Smatana elemző.

A halálozási arány Szlovákiában emiatt 140 százalékkal haladja meg az uniós átlagot, és 30 százalékkal magasabb, mint a szomszédos Csehországban.

A cukorfogyasztás több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 20 évben. A problémát elsősorban a cukros üdítőitalok, a szirupok és a gyümölcslevek jelentik, amelyből évente átlagosan 106 litert fogyasztunk személyenként.

Elemzők szerint problémát jelent a fiatalkori nagy mértékű cukorfogyasztás is, ami elhízáshoz vezet. A szakértők szerint jelenleg minden hatodik serdülő túlsúlyos, miközben az elhízás a szív- és érrendszeri kockázatok mellett szociális és pszichés problémákat is okoz a fiataloknak.

„Ami a posztkommunista országok rossz statisztikáit összekapcsolja, véleményem szerint az a saját egészséggel szembeni felelősség elvesztése” – véli Robert Hatala, az egészségügyi minisztérium fő kardiológiai szakértője, hozzátéve, a posztkommunista országok generációi abban a hitben voltak, hogy az állam a felelős ezért.

A szakértők szerint effektív politikával és állami szabályozással visszafordítható ez az állapot. Az elemzők úgy vélik, aránylag könnyen megvalósítható intézkedésekről van szó, amelyek megelőző jellegűek is lehetnek. Ilyen például a transzzsírok betiltása, a sótartalom kötelező szabályozása, a cukros üdítőitalokra vonatkozó adó módosítása, illetve a gyümölcsökre és a zöldségekre vonatkozó kedvezmények bevezetése. Rámutatnak, hogy számos hasonló intézkedés bevált már például Dániában, az USA-ban, Ausztriában, Lengyelországban vagy Szlovéniában.

Ami az életmódot illeti, Szlovákia a dohányosok arányában sem foglal el előkelő helyet. Az erős dohányosok aránya 22-ről 26 százalékra nőtt. A munkanélküliek közt ez az arány kétszer olyan magas. Az elektromos cigarettákat továbbra is kevesen használják (2,9 százalék).

A tanulmány szerzői az alkoholra, mint rizikófaktorra is kitértek, amely nemcsak a különböző típusú daganatos megbetegedéseket (garat, gége vagy máj) okozza, hanem az emberi agyra, pszichére és szociális viselkedésre gyakorolt ​​káros hatásait is. A tanulmány kimutatta, hogy Szlovákiában Nyugat-Európához képest magasabb az alkoholfogyasztási arány.

A WHO 2018-as adatai szerint Szlovákiában átlagosan 11,5 liter alkoholt fogyasztunk évente fejenként, ami jóval meghaladja a világátlagot.


(TASR)